Klice češnjaka - kao i većina ljudi, kad vidite da je češnjak proklijao, vi ga vjerojatno bacite. No, postoji nekoliko razloga zašto bi klice češnjaka trebalo čuvati. Za početak, bitno je znati da one imaju iznimna antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Također, mogu se koristiti i za poboljšanje imunološkog sustava i izvrstan su saveznik u borbi protiv infekcija. Bogate su vitaminima A, C,E i K i vitaminima B kompleksa, ali i mineralima poput kalcija, magnezija, selena, cinka i željeza.
Nemaju tako intenzivan okus kao češnjak, ali ga i dalje možete osjetiti. Dodaju se jelu neposredno prije serviranja i odličan su dodatak raznim salatama, namazima i sendvičima, ali i u kombinaciji sira s vrhnjem. Također su vrlo efektnog izgleda na tanjuru zbog svoje zelenkasto-žute boje klica i crne sjemenke.
Kako sami možete uzgojiti klice češnjaka?
Prvi dan
Prvo trebate voditi računa da se za uzgoj vaših sjemenki nisu koristila kemijska sredstva. Krenite tako što ćete ih temeljito oprati. Nakon toga, napunite posudu (koja ima poklopac) vodom do razine 5 cm, tako da prekriva sjemenke. U toj vodi ih držite osam do deset sati i nakon toga će one nabubriti pa će opna puknuti i otvoriti se. Tada znate da su sjemenke spremne pustiti klice češnjaka.
Drugi dan
Potom izlijte vodu iz posude, ali tako da sjemenke ostanu unutra (iskoristite poklopac). Nakon toga, posudu opet napunite vodom i protresite ju par puta, isperite klice i ponovno izlijte. Taj postupak ponovite još četiri puta.
Treći dan
Sada biste trebali primijetiti da sjemenke puštaju klice, ali ih nastavite ispirati vodom dva puta dnevno.
Četvrti dan
Klice češnjaka su spremne za konzumaciju!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!