Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Nježan okus /

Kineski kupus - zdravlje i energija na tanjuru

Kineski kupus je zeleno lisnato povrće, nevjerojatno bogato mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale i karotenoide

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Tradicija uzgajanja kineskog kupusa je stara najmanje 6000 godina. Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela ugodnog i nježnog okusa.

U 14. stoljeću kineski kupus se proširio na sve dijelove Kine, a početkom 20 stoljeća – u Koreju i Japan, dok su ga u Europu donijeli misionari u 19. stoljeću. Isprva se koristilo originalno ime pe tsai, što znači bijelo povrće.

Danas je kineski kupus poznat u cijelome svijetu i dostupan je u skoro svakom supermarketu.

Kineski kupus ima tanak i žičast korijen, a biljka je visoka 30 centimetara. U Europi se najviše uzgaja kineski kupus koji ima glavicu ovalnog oblika svijetlozelene boje.

Kineski kupus dobro uspijeva na svim tlima na kojima uspijevaju i druge kupusnjače. Može se uzgajati i u kontinentalnom i mediteranskom području, a najpovoljnija je sadnja u jesen tako da se obere prije pojave jačih mrazeva. Kineski kupus se ne smije saditi na isto mjesto najmanje tri godine. Dobro se uklapa u plodosmjenu nakon mladog krumpira, mahuna ili graška.

Kineski kupus se bere kada postigne potrebnu veličinu i kompaktnost glavice. Rano sađeni kineski kupus teži od 0,5 do 1 kilograma, a prinos sađen u jesen postigne masu od 1 do 2 kilograma. Kineski kupus može se skladištiti u hladnjači na temperaturi od 0 do 2 stupnja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike