Kineski dud ili kineska murva biljka je iz porodice Moraceae koja se u istočnoj Aziji uzgaja kao voće, a smatra se ljekovitom.
(FOTO: Thinkstock)
Naraste do sedam metara visine. Stabla su obično dvodomna, no postoje i samooplodne sorte. Plodovi su crvenonarančaste ili crvenosmeđe boje. Raste u kineskim pokrajinama Anhui, Fujian, jugoistočni Gansu, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hebei, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Shaanxi, Shandong, južni Shanxi, Sichuan, Yunnan, Zhejiang, te u Nepalu i Koreji i to na visinama od 500 do 2200 metara.
Kineski dud se koristi za ishranu dudovog svilca, a u Europu je unešen oko 1862. godine. Sadnice se od 2015. godine mogu nabaviti u Hrvatskoj.
Kineski dud je veoma ljekovita biljka. Pomlađuje organizam, tjera parazite, regulira razinu šećera u krvi, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, jača bubrege, čisti jetru, pomaže kod zatvora, poboljšava krvnu sliku, ublažava simptome gripe i prehlade, pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama, sprječava nastanak sijedih vlasi, ubrzava zarastanje rana i koristi se protiv visokog tlaka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!