Lisnati kovrčavi kelj listaš (Brassica oleracea var. sabellica ) izuzetno je otporan, a sirovi kelj postao je nezaobilazni sastojak smoothieja, no je li ipak bolje jesti ga kuhanog?
Kelj listaš je jedna od zdravijih namirnica, izuzetno bogata nutrijentima, a siromašna kalorijama, zbog čega je svrstana u tzv. superhranu.
Šalica narezanog kelja (20 grama) sadrži tek sedam kalorija, no izvrstan je izvor vitamina A, C i K, skupine B vitamina te magnezija, kalcija, mangana, bakra i kalija.
Kelj listaš je bogat i antioksidansima
koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala,
usporavaju starenje, smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih
žila, Alzheimera te kancerogenih bolesti.
Kelj listaš se kuha najčešće na varivo ili kao
prilog s kuhanim krumpirom. Postavlja se pitanje je li bolje
jesti sirov ili kuhan kelj?
Kuhanjem se smanjuje količina hranjivih tvari u namirnici, kod
kelja to su vitamin C, antioksidansi i minerali kalcij, željezo,
kalij, cink i magnezij. No, s druge strane, kuhani kelj
listaš,osim što je ukusniji (termičkom obradom
neutralizira se gorčina u listovima), nije štetan za
štitnjaču.
Sirov kelj listaš sadrži u sebi spojeve goitrogene koji mogu
poremetiti rad štinjače, otežati joj lučenje hormona.
Kod zdravih osoba, odnosno kod ljudi koji nemaju problema sa
štitnjačom, goitrogeni ne bi trebali smetati - osobito u
količinama u kojim prosječna osoba konzumira kelj. Osobe kojima
štitnjača ne radi dobro, kelj listaš bi ipak trebale kuhati.
Stoga, sirov ili kuhan - svejedno je, važno je da se kelj listaš redovito nalazi u tanjuru ili čaši.