Začinsko bilje /

Kapar biljka - gdje uspijeva i kako se konzumira kapar biljka

Image
Foto: www.pixabay.com

Kapar biljka se može pronaći na pustim otočićima gdje ima ga znatno više jer kapar biljku stoka, osobito ovce i koze nemilosrdno brsteći uništavaju po naseljenim otocima

25.3.2019.
6:01
www.pixabay.com
VOYO logo

Kapar je dugogodišnja tropska i suptropska začinska biljka iz porodice Capparidaceae. Stabljika je drvena s mnogobrojnim prutićima koji vise. Dugi su i do 2 metra.
Uspijeva i na obalama Sredozemnog mora. Kod nas raste samoniklo na zaklonjenim mjestima po zidinama i ruševinama te između kamenih stijena na otocima i otočićima srednje i južne Dalmacije. 

Kapar biljka raste kao grm. ​(Engleski naziv: Caper, capers, capri | Latinski naziv: Capparis spinosa L.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korijen biljke je okomit. Listovi ove začinske biljke su mesnati, naizmjenični, okruglasti, goli, a na licu sjajni. Zelene je boje. Podnosi niske temperature, do -8 °C. Voli mjesta izložena suncu, zaštićena od jakih vjetrova na visinama od 60 m nadmorske visine.
Dvospolni cvijet koji je mirisan, smješten je na dugoj stapci. Izrazito je velik i sastavljen od četiri nježne bijele ili ružičasto-ljubičaste latice i četiri lapa. Prašnici su ružičasti i vrlo brojni (60 – 100). Ima modrastu plodnicu koja se nalazi na dugom dršku i sadrži mnogo sjemenih zametaka.
Kapar biljka cvate od svibnja do kolovoza, a cvjetovi se otvaraju samo jednom, kratko između jutra i podneva.
Kapari trebaju biti zatvoreni, maslinasti do plavo-zeleni i što manji. Tada su najboljeg okusa, ali su zbog teže berbe i skuplji.
Cvjetni pupovi se ostave dva dana u kući da se osuše.
Sortiraju se po veličini. Skinu se stapke i stavljaju u dobar vinski ocat (kvasinu). 
Na 1 kg pupoljaka treba uliti 1 litru octa (neka bude jak i kvalitetan jer se inače kapare pokvare). 
Radi sigurnosti prije octa neki kapare posole i ostave u soli dva dana. Potom ih isperu hladnom vodom te stave u bocu s octom i drže na suncu 10 dana. 
Kasnije je potrebno mijenjati ocat te ga i malo razrijediti.

Ovako pripremljeni kapari omiljeni su začin i dodatak jelu. Okus im je trpak, gorak, aromatičan i malo kiseo. Kapar biljka u svojim cvjetovima sadrži eterična ulja, koja se koriste u ljekarstvu, a pupoljci cvijeta koriste se kao dodatak jelima.
Kapar biljka se smatra i afrodizijakom.
Osušene sjemenke sade se u veljači ili ožujku, tada je sigurno da ih neće pojesti mravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo