Svjedoci smo sve većeg zanimanja ljudi za voćarstvom, bilo da se radi o proizvodnji za vlastite potrebe ili s ciljem uzgoja proizvoda namijenjenih domaćem ili stranom tržištu. U svakom slučaju onome tko se bavi voćarstvom vrlo je važan kalendar radova u voćnjaku.
Pa evo kako izgleda pregled radova u voćnjaku tijekom cijele godine.
Iako se na prvi pogled može učiniti da su hladni zimski mjeseci vrijeme kada i radovi u voćnjaku miruju i stagniraju, oni se ipak odvijaju i to istim intenzitetom kao i u ostala godišnja doba, pa tako u prvoj polovici siječnja poželjno je krečenje debla i ramenih grana, starih i dotrajalih stabala, naravno, kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju.
Započinje se s kopanjem rupa i pripremom zemljišta za gnojidbu organskim i mineralnim gnojivom, te kreće sadnja i presađivanje voćaka. Vrši se zimska rezidba voćaka, plastenici za ranu proizvodnju jagoda prekrivaju se slamom kako bi se zaštitili od mraza, a iz nasada maline i kupine odstranjuju se dvogodišnji izdanci.
Svaki kalendar radova u vrtu kaže da u dane kada zbog vremenskih uvjeta nisu mogući radovi na otvorenom popravljaju se strojevi, alat, nabavljaju se herbicidi i gnojiva, voćno sjemenje, sadnice…
U veljači prioritet su priprema tla za sadnju stabala,
klasifikacija podloga te rezidba. Zemljište se priprema
suzbijanjem korova i površinskom obradom tla, pod uvjetom da je
temperatura zraka iznad ništice. Nastavlja se rezidba jabučastih
vrsta, ali i započinje s rezidbom koštičavih vrsta, što znači da
prvenstveno treba orezivati jabuke, kruške, šljive, višnje,
trešnje.
Preporučuje obaviti zimsko prskanje voća.
Kalendar radova u voćnjaku kaže da je ožujak
vrijeme da se rezidba jabučastih i koštičavih vrsta privede kraju
a da se započne s podizanjem novih nasada i podloga. Za to
je vrlo važno blagovremeno suzbijanje korova te međuredna
obrada tla oranjem. Ožujak je mjesec za podmlađivanje i
prekalemljivanje voćaka.
Radi se i orezivanje malina i kupina te tretiranje breskve i
kajsije plavim prskanjem.
Najviše posla u ožujku imat će vinogradari, (pregled promrzlih
čokota, kalemljenje na zrelo, sađenje kalema vinove loze,
ogrtanje mladih čokota, gnojidba i rezidba vinograda, dubinska
obrada zemljišta, popunjavanje praznih mjesta u vinogradu).
Travanj je mjesec za čišćenje podloga i nastavak sadnje voćaka,
te orezivanje maline i kupine.
No prije svega sada je potrebna detaljna obrada zemljišta
(tanjuranje, frezanje, okopavanje ), a po potrebi i
gnojidba.
Proljetnim prskanjem se provode mjere zaštite protiv štetočina i
bolesti te se zaštićuju voćke u cvatu od kasnih mrazeva.
Kalendar radova u voćnjaku preporučuje i unošenje pčelinjih zajednica u procvale zasade tijekomm travnja.
Svibanj je vrijeme za prorjeđivanja plodova , a odrađuje se kalemljenje budnih pupoljaka, obavlja zalijevanje i prihranjivanje voćnjaka, a krajem mjeseca potrebno je obaviti treću plitku obradu zemljišta između redova.
Lipanj odlikuje zelena rezidba, odnosno prorjeđivanje kada je
krošnja gusta pri čemu se prednost nad uklanjanjem starih grana
daje granama koje se ukrštaju ili su oboljele.
Zemljište je važno održavati čistim, redovito uklanjati korov,
zalijevati i okopavati sadnice, a do kraja mjeseca potrebno je
dovršiti potpunu zaštitu od raznih bolesti i štetočina. Vrijeme
je za berbu trešanja, višanja, jagoda i malina.
Srpanj i ljeto donosi i prve prave plodove nakon višemjesečne
brige, pažnje i rada. Jabuke, kruške i breskve spremne su za
prorjeđivanje kako bi stabla tih voćaka dala što kvalitetnije
plodove.
Zalijevanje je iznimno važno u ovom toplom i suhom mjesecu, i
veoma je važno kako zalijevate. Iznova je potrebno obratiti
pažnju na površinsku obradu zemljišta, te na zastiranje površina
ispod krošnje travom (malčiranje). Ta površina ostat će tada
jednolično vlažna i rahla.
Počinje i ljetna sadnja jagoda, a po potrebi obavlja se zaštita
stabala voćaka.
U prvim tjednima kolovoza, čim prođe berba višanja, bresaka i
marelica, kalendar radova u voćnjaku kaže da je potrebno obaviti
grubu rezidbu ovih voćaka kako bismo poboljšali kakvoću plodova
naredne godine.
Dovršava se berba koštunjavog voća, a lagano ulazimo i u period
branja krušaka i jabuka.
U rujnu počinje priprema za jesensku sadnju voćnih vrsta. Korov
više ne predstavlja poteškoće, potrebno ga je iskorijeniti samo u
nasadima jagodičastog voća.
Završava se berba šljiva, a beru se plodovi jabuke i kruške, te
počinju pripreme za skladištenje voća.
Tijekom listopada dovršava se berba jesenskih/zimskih sorti
jabuka i krušaka, skladištenje ili prerada na primjer u mošt.
Obavlja se sjetva sjemena a voćnjaci se gnoje zaoravanjem.
Iznimno je važna zaštita, kako od štetočina poput mrazovca tako i
od gljivica na drvetu i kori koje mogu uzrokovati rak voćke ili
lučenje smole, te je najučinkovitije obaviti prskanje preparatima
na bazi bakra.
Studeni je pogodan za sadnju jagodastog voća pod uvjetom da tlo
nije jače smrznuto.
Ovo je vrijeme kompostiranja lišća, rahljenja tla te zaštite
stabala od napada voluharice i divljači.
Kalendar radova u voćnjaku za prosinac kaže da je vrijeme da se voćke posađene u jesen ogrnu zemljom, kako bi se zaštitio korijen, a ako vremenske prilike dozvoljavaju može se nastaviti sadnju voćaka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!