Riječ je o vegetativnom razmnožavanju biljaka tako da se osobine jedne biljke prenose na drugu. Cijepljenjem se jedna živa biljka spaja s drugom živom biljkom stoga one nastavljaju zajednički rasti.
Biljka na koju se cijepi naziva se podloga, a biljka kojom se cijepi naziva se plemka. Biljka koja se razvije zove se cijep. Kako bi kalemljenje biljkaka bilo uspješno važno je da se podloga i plemka dodiruju na što većoj površini. Također, površina i plemka trebaju biti kompatibilne (jabuka ide na divlju jabuku, kruška na divlju krušku itd.)
Preporučuje se kalemljenje biljaka vršiti u proljeće. Bitno je znati kako će lakše srasti vrste istog roda. Cijepljenje ili kalemljenje se često primjenjuje u voćarstvu i vinogradarstvu.
Postoji nekoliko vrsta kalemljenja biljaka:
- okulacija : s plemke se odreže pup s kotom, umetne se pod koru podloge i čvrsto priveže
- kopulacija: na podlozi i plemki napraviti jednake rezove, spojiti ih i čvrsto povezati
- sljubljivanje: na podlozi i plemki odrezati koru te ih spojiti i čvrsto povezati