Tartufi su podzemne gomoljaste gljive iz porodice Tuberaceae, od kojih neke izgledom podsjećaju na krumpir, a veličina im se najčešće kreće od 2 do 8 cm u promjeru. Neki ovu gljivu nazivaju i crnom kraljicom, dijamantom kuhinje, vilinskom jabukom, crnim biserom, mirisnim grumenom i draguljem siromašnih zemalja. U nastavku saznajte kako uzgajati tartufe.
Najvažniji ekološki čimbenici za razvoj ili uzgoj tartufa su geografska širina, nadmorska visina, klima, temperatura te vlaga, struktura i sastav tla. Optimalni uvjeti su umjereno topla klima, područja do 600 metara nadmorske visine, između 40° i 50° sjeverne geografske širine.
Za tartufe je karakteristično da rastu na tlima čija pH-vrijednost iznosi 6,8 do 8. Za većinu vrsta bijelih tartufa pogodna su dublja glineno-ilovasto-pjeskovita tla s udjelom vapna do 36 posto, dok crnim tartufima odgovaraju tla s još većim udjelom vapna i određenim postotkom glineno-ilovastih čestica. Crni tartufi trebaju više topline nego što je to slučaj s bijelim tartufima, a ne odgovaraju im zemljišta s velikom vlažnošću, na kojima se zadržava voda.
Dakle, kako uzgajati tartufe? Umjetni uzgoj tartufa je moguć, ali treba imati na umu da svaka vrsta treba drugačiji supstrat i korijenje određene vrste drveća – lijeska, hrast, topola, grab, bukva, lipa ili vrba. Tartufi su mikorizne gljive i ne mogu rasti bez simbionta pa je za uzgoj potrebno prvo u posebnim kontejnerima proizvesti mikorizirane sadnice. Za taj postupak prvo treba skupiti repromaterijal sjemena biljaka koje si simbionati tartufima, a zatim reproducirati propagule, piše Vrtlarica.com.
Sada znate kako uzgajati tartufe.