Lješnjaci su neizostavan dio mnogih čokoladica i žitarica,
omiljeni doručak širom svijeta, ali za njihovu upotrebu važno je
i pravilno sušenje lješnjaka.
Još prilikom berbe jedan dio plodova otpasti će zajedno sa
omotačem.
Omotač ploda lješnjaka sadrži znatno vode pa ga zato
treba skinuti prije sušenja i spremanja
lješnjaka.
Ako su plodovi obrani zajedno sa omotačem i ne možemo ih ručno
skinuti odmah, prvo se suše 6 do 8 dana na suncu ili u sušari uz
često miješanje.
Poslije sušenja 80 posto plodova bit će odvojeno od omotača, a
ostali plodovi se još malo moraju dopunski osušiti.
Ako omotač ostane kod nekih plodova, takvi plodovi se stavljaju u
skladišni prostor u sloju od oko 30 cm i tu ostanu 10 do 12 dana.
Za to vrijeme stalno se miješaju da bi se sušenje ubrzalo, a
samim tim i odvojio omotač.
Sve ovo što se radi za pravilno sušenje
lješnjaka, treba shvatiti kao problem koji se mora
riješiti na vrijeme.Stoga i berbu treba izvršiti kada su plodovi
u punoj fazi zrelosti.
Kada su svi plodovi očišćeni onda se sušenje
lješnjaka radi na suncu još dva do tri dana ili u
sušari sve dok njihova vlaga ne bude oko 8-10%.
Smatra se da je temperatura za sušenje lješnjaka od 32-34°C optimalna i dovoljna za sušenje.
Dobro osušeni plodovi lješnjaka mogu se čuvati 2 do 3 godine.
Sušenje plodova lješnjaka je mjera koju bi trebalo
obavezno primijeniti.
Međutim, bolje je da se ne čuvaju više od godinu dana jer gube na
težini i boji, a ponekad radi visokog sadržaja vlage mogu se i
užegnuti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!