Zaštita trešanja od bolesti kozičavost lista
trešnje
Možemo smanjiti infektivni potencijal skupljanjem zaraženog lišća
ispod stabala. Međutim, ta mjera nije dostatna pa je osim nje
potrebna primjena fungicida.
Prvo prskanje bakrom u kretanju vegetacije ima za cilj suzbijanje
i drugih bolesti na trešnji. Sljedeća prskanja trebalo bi
odrediti na temelju prognoze.
Zaštita trešanja od paleži cvijeta i mladica
trešnje
Zimskom rezidbom odstranimo zaražene izboje kako bi se smanjio
infektivni potencijal. Ovisno o duljini cvatnje treba obaviti i 1
do 3 prskanja. Prvo prskanje provodi se početkom cvatnje, a drugo
u punoj cvatnji. U godinama kada padaju kiše u doba cvatnje,
temperature su obično niže pa se cvatnja oduži. U takvim
slučajevima potrebno je obaviti još jedno prskanje i to u fazi
početka otpadanja latica.
Zaštita trešanja od bolesti uvijenosti i sušenja lišća
trešnje
Broj infekcija moguće je smanjiti na način da se lišće ispod
stabala sakupi i spali ili zaore. Kada to nije dovoljno provodi
se i zaštita fungicidima. Prva zaštita provodi se u vrijeme
otvaranja pupova primjenom fungicida na bazi bakra. Sljedeća
prskanja provode se organskim fungicidima. Obično su to tri
prskanja u intervalima od po 10 do 12 dana.
Zaštita trešanja od bolesti i šupljikavost lista
trešnje
Infektivni potencijal može se smanjiti rezidbom zaraženih izboja
tijekom zime i njihovim iznošenjem iz voćnjaka. Potrebno svakako
primijeniti i fungicide. Preporučuje se kasno jesensko prskanje
fungicidima na osnovi bakra. Sljedeće prskanje obavlja se nakon
zametanja plodova i u jesen. Kod nas su registrirani fungicidi na
bazi bakra, kaptana i tolilfluanida.
Zaštita trešanja od bolesti i od truleži ploda
trešnje
Kako postoje razlike u osjetljivosti sorata i populacija
trešanja, izbor manje osjetljivih sorata jedna je od mjera
zaštite.
Najveći izvor zaraze jesu zaraženi plodovi, posebno oni koji
ostaju u krošnji. Mumificirane plodove potrebno je skinuti s
izboja, ako ne prije onda prilikom rezidbe. Kako parazit
prezimljuje na zaraženim plodovima iste je potrebno iznijeti iz
voćnjaka ili duboko zaorati.
Zaštita trešanja od bolesti kao i kod većine voćnih vrsta preporučuje da se u integriranoj i/ili ekološkoj proizvodnji provode preventivna tretiranja bakrenim pripravcima ujesen u vrijeme otpadanja lišća i kasnim zimskim rokovima prije otvaranja pupova.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!