Voćarstvo / Kako se provodi zaštita trešanja od bolesti

Image

Sa stanovišta zaštite trešanja od bolesti, trešnja nije jako zahtjevna vrsta, kao što je to primjerice jabuka, ali zaštita trešanja od bolesti mora se pravovremeno provesti

14.1.2019.
23:17
VOYO logo

Zaštita trešanja od bolesti kozičavost lista trešnje
Možemo smanjiti infektivni potencijal skupljanjem zaraženog lišća ispod stabala. Međutim, ta mjera nije dostatna pa je osim nje potrebna primjena fungicida. 
Prvo prskanje bakrom u kretanju vegetacije ima za cilj suzbijanje i drugih bolesti na trešnji. Sljedeća prskanja trebalo bi odrediti na temelju prognoze.

Zaštita trešanja od paleži cvijeta i mladica trešnje
Zimskom rezidbom odstranimo zaražene izboje kako bi se smanjio infektivni potencijal. Ovisno o duljini cvatnje treba obaviti i 1 do 3 prskanja. Prvo prskanje provodi se početkom cvatnje, a drugo u punoj cvatnji. U godinama kada padaju kiše u doba cvatnje, temperature su obično niže pa se cvatnja oduži. U takvim slučajevima potrebno je obaviti još jedno prskanje i to u fazi početka otpadanja latica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita trešanja od bolesti uvijenosti i sušenja lišća trešnje
Broj infekcija moguće je smanjiti na način da se lišće ispod stabala sakupi i spali ili zaore. Kada to nije dovoljno provodi se i zaštita fungicidima. Prva zaštita provodi se u vrijeme otvaranja pupova primjenom fungicida na bazi bakra. Sljedeća prskanja provode se organskim fungicidima. Obično su to tri prskanja u intervalima od po 10 do 12 dana. 

Zaštita trešanja od bolesti i šupljikavost lista trešnje
Infektivni potencijal može se smanjiti rezidbom zaraženih izboja tijekom zime i njihovim iznošenjem iz voćnjaka. Potrebno svakako primijeniti i fungicide. Preporučuje se kasno jesensko prskanje fungicidima na osnovi bakra. Sljedeće prskanje obavlja se nakon zametanja plodova i u jesen. Kod nas su registrirani fungicidi na bazi bakra, kaptana i tolilfluanida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita trešanja od bolesti i od truleži ploda trešnje
Kako postoje razlike u osjetljivosti sorata i populacija trešanja, izbor manje osjetljivih sorata jedna je od mjera zaštite.  
Najveći izvor zaraze jesu zaraženi plodovi, posebno oni koji ostaju u krošnji. Mumificirane plodove potrebno je skinuti s izboja, ako ne prije onda prilikom rezidbe. Kako parazit prezimljuje na zaraženim plodovima iste je potrebno iznijeti iz voćnjaka ili duboko zaorati. 

Zaštita trešanja od bolesti kao i kod većine voćnih vrsta preporučuje da se u integriranoj i/ili ekološkoj proizvodnji provode preventivna tretiranja bakrenim pripravcima ujesen u vrijeme otpadanja lišća i kasnim zimskim rokovima prije otvaranja pupova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo