Zaštita povrća poslije kiše - zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti
Nakon čestih kišnih dana zemlja u vašem vrtu često je prepuna
vode, a biljke su pod stresom od viška vode i niskih
temperatura.
Slijede dani s povišenom temperaturom i stvaraju se uvjeti
za razvoj mnogih bolesti, posebno plamenjače i pepelnice.
Da bismo pomogli svojim biljkama treba se provesti zaštita povrća
poslije kiše, odnosno treba pristupiti tretiranju biljaka
kako bi djelovali preventivno protiv prouzrokovača bolesti.
Posebnu pažnju treba posvetiti tretiranju krumpira,jer je zaražen krumpir izvor spora plamenjače za svaku baštu.
Za zaštitu povrća poslije kiše treba koristiti neke od prirodnih preparata.
Zaštita povrća poslije kiše mlijekom i sodom bikarbonom
Uzmite 1l mlijeka i 1 žlica sode bikarbone na 10l vode i preparat
je spreman za upotrebu.
Neka bude pasterizirano mlijeko u tetrapaku i stavite te sastojke
u prskalicu. Dopunite vodom do 5l - zapremine prskalice i
prskajte preparatom povrće poslije kiše.
Bijeli luk je odličan kada se provodi zaštita povrća poslije kiše
Hladni rastvor bijelog luka je odličan i za preventivnu i
kurativnu ( nakon početne pojave bolesti) upotrebu i za zaštitu
od mnogih insekata: lisne uši - posebno crne uši, buvači i mnoge
druge štetočine.
Uzmite glavicu bijelog luka, može i mladi bijeli luk, i sitno ga
narežite. Prelijte sa 2l vode i ostaviti preko noći. Sljedećeg
dana procijediti i tretirati. Preparat treba biti
svijetložućkaste boje i imati lijep miris na bijeli luk,ako je
miris jak pripravak razblažiti s vodom.