Ječam je jedna od najstarijih kultura u prehrani ljudi, a danas se sve više stavlja naglasak na korištenje oljuštenog zrna. Njegova najvažnija primjena je u hranidbi stoke i u pivarskoj industriji. U odnosu na druge žitarice ječam nešto jače reagira na gnojidbu, a pravilna gnojidba ječma povećava prinos, poboljšava kvalitetu i povećava otpornost na nepovoljne utjecaje sredine.
Za točno i racionalno planiranje gnojidbe ječma potrebno je
obaviti analizu tla, a isto vrijedi i kod proizvodnje i svih
drugih kultura.
Gnojidba ječma obavlja se najčešće gnojivima organskog
podrijetla kao što su stajska gnojiva, razni komposti,
gnojnica i drugim gnojivima organskog podrijetla.
Najbolje je da se prva gnojidba ječma obavi odmah nakon zime, kad je usjev u početnoj fazi busanja, i to gnojnicom ili gnojovkom.
Druga gnojidba ječma radi se samo ako je nužno. Količina krutoga
gnojiva po hektaru treba iznositi 10 - 15 t.
Količina gnojnice za jednu prihranu po hektaru treba biti oko 12
t.
Općenito, gnojidba ječma mora se raditi u skladu s plodnošću tla
i planiranim prinosom.
Gnojnica za gnojidbu ječma mora biti obvezno razrijeđena s vodom
u omjeru 1 dio gnojnice prema 3 dijela vode.
Gnojidba ječma se radi za oblačnog vremena ili
rano ujutro te noću kako ne bi došlo do ishlapljivanja.
Gnojidba ječma traži izuzetan oprez kod
doziranja dušičnih gnojiva jer u protivnom može doći do
polijeganja ječma i povećanja sadržaja bjelančevina u
zrnu.
Dozvoljeni sadržaj bjelančevine u ječmu za proizvodnju slada
iznosi do 10%.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!