Breskva i nektarina su voćke koje obilno rađaju i istovremeno stvaraju dosta drvne mase. Zato ih je neophodno orezivati i tokom vegetacije. To je zelena rezidba breskve koja se u većini slučajeva primjenjuje dva puta.
Jedan od razloga ponavljanja ovog zahvata je što naši proizvođači uglavnom koriste škare, i time iniciraju ponovno aktiviranje prirasta. S ovom mjerom treba početi poslije završetka aktivnog vegetativnog rasta, a to je obično krajem svibnja. Previše kasno izvedena zelena rezidba breskve ne daje željene rezultate.
Zelena rezidba breskve se primjenjuje radi reguliranja bujnosti poboljšavanja razvitka grančica u donjem dijelu osnovnih grana koje bi, naročito kod bujnih sorti, ostale ogoljene.
U rodnim zasadima prva zelena rezidba breskve se primjenjuje poslije prestanka opasnosti od pojave mrazeva. Uklanjaju se do osnove (najčešće ručno - trganjem) prirasti koji su suvišni za formiranje krošnje, a zasjenjuju unutrašnjost krošnje ili plodove.