Zob je ranije koristila za proizvodnju kruha, ali porastom
standarda sve se više koristi za proizvodnju prehrambenih
proizvoda kao što su to zobene pahuljice, brašno, krupica,
ljuskice itd. Zbog toga je i sjetva zobi u
porastu.
Kvaliteta zrna i skromni zahtjevi u uzgoja zobi daju joj posebnu
važnost.
Zrno zobi sadrži i do tri puta više masti u odnosu na druge
žitarice, a bjelančevine su znatno probavljivije.
Sjetva zobi radi se i zbog iskoristivosti u
stočarstvu za ishranu stoke ili se koristi slama kao krma jer je
znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica.
Za ishranu stoke koristi se i u zelenom stanju. Sjetva
zobi podrazumijeva sjetvu uglavnom jare forme zobi no i
sjetvu ozime sorte pšenice.
U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto.
Sjetva zobi treba se obaviti što ranije, a to je optimalno treća dekada rujna.
Potrebno je provesti valjanje i drljanje ako je posijano u suho
tlo.
Sjetva zobi se obavlja žitnim sijačicama na
razmak redova 8-12 cm.
Sije se na sklop od 500-550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara
120-160 kg/ha sjemena.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!