Kivi je višegodišnja, mlada voćka koja originalno dolazi s Novog Zelanda, a poznata je po svojem neobičnom dlakavom izgledu, zelenom unutrašnjosti i finom kiselkasto slatkom okusu. Kivi je biljka penjačica, pa se njegov izgled poistovjećuje s vinovom lozom. U Hrvatskoj najbolje uspijeva u primorskom kraju, a možemo reći da se njegov uzgoj itekako isplati.
Kivi je biljka koja ne voli sušu i niske temperature. Za uzgoj mora imati dosta vlage, pa se navodnjavanje tla smatra obaveznim kada je riječ o sadnji kivija. Treba pronaći mjesto koje nije na udaru vjetra ili ga zaštiti vjetrobranom. Tlo prije sadnje kivija mora biti izravnato i posuto gnojivom koje sadrži puno minerala. Njegovo korijenje zadire plitko u zemlju, stoga rupa u koju se sadi mora biti dubine od 40-ak centimetara. Kivi treba posaditi za vrijeme zime ili na početku proljeća, a teren bi se trebao pripremiti već na ljeto kako bi sadnja i uzgoj bili uspješniji. Za uspješnu sadnju, priprema tla izgleda ovako: treba napraviti dobar raspored rupa i sadnih redova, nakon toga se kopaju rupe dubine 40 centimetara u dovoljno širokom razmaku za rast kivija.
Kada govorimo o navodnjavanju kivija, vašno je napomenuti da navodnjavanje mora biti često jer kivi voli vlažno tlo. Najbolja opcija je kišnjenje, odnosno prskanje vode iznad krošnje kivija.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil