Staru jabuku je potrebno njegovati, a tu je najvažnija rezidba. Rodne grane starinskih sorti jabuka nalaze se uglavnom samo na obodu krošnje, rast grana je minimalan, a korijenov sustav se uglavnom više ne obnavlja što kod starih stabala smanjuje rodnost i kvalitetu plodova. U nastavku saznajte kako orezati staru jabuku.
Kako orezati staru jabuku?
Pravilnom rezidbom stara stabla jabuke se pomlađuju, produžuje im se životni vijek i razdoblje rodnosti. Nakon pomlađivanja stablo bolje rodi, a plodovi su kvalitetniji. Rezidbom se odstranjuju oštećene i suhe grane kao i one koje su se objesile zbog preobilnog roda iz prethodne godine. Krošnja se prorjeđuje izrezivanjem svake druge grane i na taj način stimulira se rast novih grana.
Intenzitet rezidbe prilagodava se stanju krošnje, tako da se slabija krošnja orezuje manje, a gusta intenzivnije. Nakon intenzivne rezidbe, tijekom dvije godine zdrava voćka obično potjera dosta novih grana koje treba ponovo prorijediti i njima formirati novu, pomlađenu krošnju. Ovakvim se zahvatom može sačuvati voćka za još neko vrijeme i spasiti sorta od izumiranja.
Sa starih stabala potrebno je također ukloniti imelu, veoma čestog nametnika koji na zapuštenim stablima može u potpunosti obrasti krošnju i ugušiti čitavo stablo. Imela je poluparazit kojeg uglavnom šire ptice raznoseći ljepljive sjemenke po granama voćaka.
Jača obraštenost imelom uzrokuje sušenje pojedinih grana, a često puta i čitavog stabla. Neodržavanje starih stabala i zaraštenost imelom jedan je od najčešćih uzroka nestajanja mnogih starinskih sorti jabuka.
Sada znate kako orezati staru jabuku.