Nabavili ste lješnjake, ali ih ne znate kako pravilno očistiti? Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam praktične savjete kako očistiti lješnjake.
Lješnjaci su orašasti plodovi koji, bez sumnje, pripadaju skupini najzdravijih namirnica u svijetu. Zahvaljujući nutritivnim vrijednostima koje sadrže, nije ni čudo što ih nazivamo superhranom. Sadrže velike količine proteina, vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina i dijetalnih vlakana kojima pomaže pri očuvanju zdravlja našeg organizma.
Nutricionisti preporučuju redovito konzumiranje lješnjaka, prvenstveno kao ukusnih i zdravih grickalica. Osim toga, lješnjaci se često dodaju različitim desertima zbog svog slatkastog i specifičnog okusa.
No, priprema lješnjaka obuhvaća i njihovo čišćenje od ljuske koje nije uvijek najjednostavnije. Za čišćenje lješnjaka kod kuće najčešće se koriste posebna kliješta koja se također mogu podesiti po veličini, širini te obliku ljusaka. Njihova cijena nije visoka, a možete ih nabaviti u gotovo svim većim supermarketima i trgovinama.
U slučaju da nemate kliješta, lješnjake možete očistiti koristeći samo kuhinjsku pećnicu. Sve lješnjake koje namjeravate očistiti od ljuske položite u lim za pečenje te ih stavite u pećnicu, prethodno podgrijanu na 200 stupnjeva. Lješnjake držite u pećnici dok im ljuska ne poprimi tamnosmeđu boju. Izvadite ih van te ostavite da malo ohlade.
Zatim ih zamotajte u čistu kuhinjsku krpu te dobro protrljajte. Ljuske bi trebale otpasti, a u slučaju da su neke ostale, jednostavno ih uklonite prstima.