Orezivanje smokve najmudrije je obaviti u zimskom razdbolju, a bitno je naglasiti kako je obavezno svake godine kako bi održali formu i pospješili rast biljke.
Pod orezivanje smokve možemo navesti i prorjeđivanje krošnje kako bi omogućili sunčevoj svjetlosti da dopre do unutrašnjosti guste krošnje. Grmovite smokve uvijek se lakše formiraju i održavaju, ali njihove će krošnje postati s godinama preguste i urod će biti drastično manji nego kod stablašica. Drvu smokve neophodan je uvjet za bogati urod dovoljno svjetlosti pa je bitno zimi urediti biljku i omogućiti joj da iskoristi i najmanje zrake sunca do pojave prvih plodova.
Orezivanje smokve mora se obaviti pažljivo i redovito jer zapuštanjem se dovodimo u situaciju da moramo zadati smokvi veliki rez, a to ova vrsta teško podnosi. Jaki rezovi postaju leglo virsa jer tu najlakše prodiru, zatim se kroz tu ranu šire po cijelom drvu odnosno grmu. Velike i debele grane se iz tih razloga ne režu jer im treba izrazito dugo da zarastu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!