Kava je biljka koja potječe iz roda Coffea, naše okusne pupoljke uglavnom očaravaju zrna dvije vrste; arabice i robuste. Coffea arabica zapravo je brazilska kava dok se zrna robuste proizvode u zemljama Afrike i Azije.
Svako drvo kave voli istu klimu, tropsku vlažnu klimu, a danas se najviše uzgaja u područjima već navedenog Brazila, zatim Kolumbije, Angola i Indije. Iz ovog popisa najvećih proizvođača ne smije se izuzeti niti Etiopija po čijoj je pokrajini Kaffa, kava dobila i ime.
Kava arabika čini oko 80%svjetske proizvodnje kave, a njene se plantaže nalaze na nadmorskim visinama od 600 do 2000 metara. Stablo može doseći visinu do 3 metra, a prve će plodove dati tek u četvrtoj godini, tj. nakon prvog cvjetanja biljke koje se odvija uglavnom nakon treće godine.
Stablo brazilske kave daje 1 do 3 kilograma plodova čije su crvene bobice nalik trešnjinima. Za razliku od prethodne sorte, uzgoj robuste vrši se isključivo na visinama do 600 metara što ju zajedno s njenom većom otpornošću na bolesti čini lakšom za uzgoj. Dobiveno zrno nepravilnog je oblika te sitnije i svjetlije od zrna arabike. Da bi dobila punoću okusa, mirisa te davale pravu aromu svako zrno mora proći tri faze obrade.
To su faza termičke obrade kada se zrna suše, zatim prženje i posljednja faza je faza hlađenja. Nakon toga slijedi samo uživanje u bogatim okusima i aromama pripremljenog napitka.