Pitali ste kada se obrezuju voćke pa evo nekoliko odgovora kada se obrezuju voćke po mjesecima.
Osnovni zahvati koji se obavljaju tijekom zimske rezidbe su
prorjeđivanje, prekraćivanje i savijanje grana.
Osnovno pravilo orezivanja je da se uklone bolesne, oštećene i
suhe grane, kao i guste grane koje se međusobno presijecaju.
U siječnju, ako vrijeme to dozvoljava i zemlja nije zaleđena, unaprijed se pripremaju rupe za presađivanje loze, voćki i drveća. Orezuju se: malina, jabuka, borovnica, kruška, ribizl i ogrozd. Provodi se čišćenje debla.
Veljača je trenutak kada se obrezuju voćke. Obrezuju se voćke marelice, dunje, jabuke, maline, mandarine, murve, borovnice, kruške, breskve, ribizla, šljive i ogrozda. Svake 2- 3 godine potrebno je prorijediti trešnje i lješnjak.
U travnju se režu mladice malina, lješnjaka i kestena.
Svibanj je vrijeme kada se izvodi se zeleno obrezivanje i prorjeđuju se voćke koštunica. U pravilu se uklanjaju mladice koje rastu na deblu stabla.
U lipnju se obavlja zelena rezidba i počinje berba ranih sorti.
Srpanj je vrijeme za zeleno orezivanje kako bi se uklonili izdanci koji suviše brzo rastu i koji su se razvili na deblima i glavnim granama jabuke i kruške. Izvodi se ljetno orezivanje marelice, trešnje, maline, lješnjaka, breskve, ribizla, kupine i drugih voćnih grmova.
U studenom se prorjeđuju krošnje bujnog drveća, kako bi se dobio tanji oblik. Uklanjanje grana je neophodno za zdravlje drveta jer dozvoljava pomlađivanje krošnje te bolje cvjetanje i stvaranje plodova. Sve grane koje se moraju ukloniti režu se što je moguće bliže izbijanju iz ogranaka ili glavne grane, kako bi ponovno uspostavili ravnotežu krošnje. Obrezuje se iznad mladice koja će osigurati nastavak grane i njezin budući razvoj.
Nadamo se da će vam ovi savjeti kada se obrezuju voćke biti od koristi ako ste i vi početnik u voćarstvu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!