ATMOSFERA / Kakav je normalan tlak zraka i što donose odstupanja od normalnog tlaka

Image
Foto: www.pixabay.com

Što je to normalan tlak zraka? Svi često znamo reći, posebno ako se ne osjećamo dobro, da je to od tlaka koji nam ne odgovara, ali kakav je normalan tlak zraka?

12.5.2019.
20:37
www.pixabay.com
VOYO logo

Atmosferski tlak ili tlak zraka je tlak na bilo kojem dijelu Zemljine atmosfere. U većini slučajeva atmosferski tlak se uzima jednak hidrostatskom tlaku koji uzrokuje Zemljina atmosfera koja se nalazi u stupcu iznad točke mjerenja. A što je normalan tlak zraka, o tome pišemo više u nastavku, no prije toga evo još nekoliko činjenica.

Prvi čovjek koji je izmjerio atmosferski tlak bio je Toricceli. On je pomoću staklene cijevi dužine od oko 90 cm koja je najprije bila napunjena živom i donji otvoreni kraj je stavio u posudu sa živom, tako da u cijev ne uđe nimalo zraka. U gornjem kraju cijevi nije bilo zraka niti atmosferskog tlaka, dok je atmosferski tlak djelovao samo na površinu žive u posudi. Tada se uspostavila ravnoteža između tlaka stupca žive i atmosferskog tlaka. Tako je Toricceli atmosferski tlak odredio mjerenjem stupca žive u cijevi. 
Ta visina je nezavisna od promjera cijevi, ali on je pazio da cijev ne bude isuviše uska da ne bi kapilarne pojave došle do izražaja. Visina stupca žive je tada iznosila 76 cm. Uz odgovarajuću formulu mogao je izračunati vrijednost normalnog atmosferskog tlaka. Ta vrijednost iznosi 101325 N/ m2. 
Prevedeno u milibare, ovaj tlak iznosi 1013,25 mb i on se naziva normalan atmosferski tlak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Normalan atmosferski tlak je dakle, 1013,25 hPa, a nagle promjene, a posebno padovi tlaka najavljuju veliko nevrijeme.

Zbog čega je normalan tlak zraka važan? Pa i zbog zdravlja, jer najveći broj moždanih krvavljenja nastaje kod povišene vanjske temperature, relativne vlažnosti iznad 40% i nižeg atmosferskog tlaka (ispod 1010 mbara). Utvrđeno je da preko 80% bolesnika s povišenim arterijskim tlakom i glavoboljom osjeća tegobe i dva dana prije promjene vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo