Nema tog sladokusca koji može odoljeti slatkom mirisu zrelih jagoda punih arome, sočnom crvenom plodu i prvim voćkicama koje na naše veselje izviruju iz zelenila, a posebno plodu jagode mjesečarke koja rađa sve do pojave prvih mrazova.
Jagoda je kultura koju je potrebno dosta navodnjavati i prihranjivati.
Prihrana jagoda mjesečarki počinje u proljeće odmah nakon čišćenja od starog lišća. Temperatura tla mora biti iznad 10 Celzijusa da bi biljka mogla normalno primati hranjiva.
Jagoda u rano proljeće formira mlado korijenje, a u cvjetnim
pupoljcima se nastavlja formiranje cvjetova i začetak listova.
Iza toga slijedi intenzivan porast, kako korijena, tako i
nadzemnog dijela (listova).
Najbolje uvjete za rast i razvoj ukusnih plodova pruža humusom
bogata i vlažna zemlja i naravno, pravilna prihrana
jagoda mjesečarki.
Treba svakako pripaziti da tlo nije natopljeno vodom. Kako bi se zadržala vlaga u zemlji, nasade jagoda na proljeće malčirajte slamom ili sijenom.
Proljeće je vrijeme kada treba obaviti sadnju presadnica mjesečarki dovoljno rano da se do ljeta dobro ukorijene. Prve godine savjetuje se da se ukusni plodovi ne beru, odnosno trebalo bi redovito uklanjati cvjetove jer se tako u drugoj godini dobije znatno veći urod.
Prihrana jagoda mjesečarki obavlja se u više navrata i tijekom jeseni, s ciljem da formira dovoljno lisne mase i kvalitetan pupoljak koji će osigurati visok prinos naredne godine.
Za prihranu jagoda mjesečarki se koriste lako topiva gnojiva koja sadrže mikro i makro elemente u različitim formulacijama. U početku prihrane se dodaju gnojiva koja sadrže više fosfora, a kasnije gnojiva s većim sadržajem dušika te na kraju vegetacije gnojiva s većim sadržajem kalija.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!