Lijeska, lješnjak (Corylus avellana) je biljka iz porodice
Betulaceae. Prirodno lješnjak tvori grm ili nisko drvo s nekoliko
debala i rađa na jednogodišnjim izbojima te kada se formira
uzgojni oblik nije potrebno orezivanje
lješnjaka svake godine.
Lješnjak se često uzgaja u obliku grma i to u intenzivnim
nasadima.
Ako se ne radi orezivanje lješnjaka, lijeska
može izrasti u visok gust grm, oko dva metra.
Kod redovitog orezivanja lješnjaka, svake godine postavlja se
pitanje isplativosti jer je razlika između uloženog i dobivenog
zanemariva.
Jer, orezivanje lješnjaka se obavlja ručno, a
cijena sata radnika je visoka.
No, nakon 2-3 godine, kada padne rodnost, ta razlika više nije
zanemariva te je nužno obaviti orezivanje
lješnjaka kako bi se potaknuo jači vegetativni rast čime
bi se i otvorila mogućnost bolje rodnosti.
Prva prava rezidba lijeske kojim se osigurava pravilan rast i
razvoj, a samim time i prinos obavlja se tek u trećoj, četvrtoj
godini.
Grm se, također, može formirati i iz sadnica koje su cijepljene
na medvjeđu lijesku ako se 3-4 sadnice posade na isto mjesto
(grmolika vaza). Tako ćemo dobiti grm koji će imati 3-4 glavne
grane i koji ćemo lakše održavati s obzirom na to da neće imati
mnogo korijenovih izdanaka kao lijeska na vlastitom
korijenu.
A znate li kako se radi orezivanje lješnjaka?
Orezivanje lješnjaka i rodnih grana sastoji se uglavnom od postepenog prorjeđivanja i uklanjanja suhih grana u toku mirovanja vegetacije. Budući da lijeska rodi na jednogodišnjim izbojima, potrebno je osigurati zadovoljavajući broj i dovoljnu dužinu jednogodišnjih izboja. Kod uzgoja u obliku stablašice, ostavljamo samo jedan izbojak koji je najbolje razvijen i njega bi bilo poželjno privezati za oslonac. Prikraćuje se kada dostigne duljinu od 1,5-2 m.
Da bi se povećala rodnost i kvaliteta plodova, na koju utječe starost grana i oblik grma, važno je da orezivanje lješnjaka bude pravilno obavljeno.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!