Mnogi vinogradari diljem Lijepe naše, naročito u kontinentalnoj Hrvatskoj, o zimskoj rezidbi vinograda počinjurazmišljati tek krajem zime.
Sveti Vinko j nekako uvriježen kao dan kada počinje zimska rezidba vinove loze.
Uđe se vinograd, poreže se pokoja rozgva, stavi je se u vodu na
prozor, te iščekuje kretanje pupova da bi se vidjelo kako će biti
rodna vinogradarska godina.
Ponekad se upravo u to vrijeme desi previsoki snijeg pa se,
nažalost, mora još malo odgoditi zimska rezidba vinove
loze.
Ali ako su vremenske prilike povoljne, zimska rezidba
vinove loze može početi i pojedini vinogradari tako
počinju s rezidbom svojih vinograda već tijekom siječnja, dok oni
s velikim brojem hektara i trsova ponekad si dopuste da
zimska rezidba vinove loze započne već tijekom
prosinca.
Kada se radi zimska rezidba vinove loze ovisi o
mnogo čimbenika, pa tako kad lišće vinove loze nakon berbe
poprimi žutu, a zatim žuto-smeđu boju, posuši se i padne na tlo
vinograda u roku od petnaestak do dvadesetak dana treba početi
rezidbu.
U vrijeme kada se i velika većina hranjiva povukla u staro drvo
te je, fiziološko gledano, već tada je zaista moguće početi s
rezidbom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!