Jesenski češnjak se sadi u listopadu i ima dosta krupnije češnjeve, dok je onaj proljetni znatno sitniji. Razlika je dakle u vremenu sadnje - jesenski se sadi u listopadu, proljetni na rano proljeće.
No, kada se bere jesenski češnjak?
Priprema tla za sadnju počinje rano u jesen i započinje dubokim oranjem na 25-35 cm.
Prije sadnje češnjaka površina se poravna, čemu treba obratiti
veliku pozornost, posebno pri jesenskoj sadnji.
Jesenski češnjak sadi se na 4-5 cm, a proljetni na 2-3 cm dubine.
Proljetni će dozrijeti malo kasnije od jesenskog
češnjaka.
Jesenski češnjak dozrijeva krajem srpnja i početkom kolovoza, a
najbolji trenutak za berbu češnjaka prepoznati ćete po tome kada
nadzemni dio biljke počne žutjeti, a stabljike se počnu
polijegati.
Pratite redovito promjene na vašem jesenskom češnjaku već od kad
počne lipanj. Tako ćete najbolje ocijeniti i sami kada se
bere jesenski češnjak.
Ne smije se predugo čekati. Čim je češnjak spreman za berbu,
treba ga čim prije izvaditi.
Do tog vremena lišće će požutjeti, omekšati i venuti.
Ne smijete ni čekati da lišće potpuno uvene, jer će se onda pri
berbi lišće otkidati pa će i pojedini češnjevi početi da se
odvajaju se iz glavice. Tada bi češnjak bilo jako teško
čuvati tijekom zime. Bere se obavezno za suhog vremena.
To su odgovori na pitanje kada se bere jesenski
češnjak a evo još nešto o sušenju i čuvanju
češnjaka.
Češnjak se najbolje čuva na sobnoj temperaturi (iznad 18 stupnja)
i to obavezno na suhom.
Češnjak se nakon berbe suši obavezno u hladovini, a već nakon par
dana može se početi spremati.
Možete ga splesti u vijence, ili odrezati stabljiku te pospremiti
u sanduke.
Bere se dakle sa stabljikama i tako se ostavi da se posuši.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!