S obzirom na to da je malina je vrlo osjetljivo voće, berba malina se mora pažljivo i dobro organizirati da bi se malina obrala na vrijeme te da bi se mogla prodati na tržištu u najboljem stanju.
Berba maline obavlja se u više navrata jer svi plodovi maline ne sazrijevaju u isto vrijeme. Dužina same berbe jednorodnih sorti tako traje od 15 do 20 dana, a kod jednorodnih sorti uglavnom traje cijelih mjesec dana. Berba započinje sredinom lipnja, a završava sredinom srpnja. Kraj lipnja je vrijeme kada se ubere najveća količina pa se u to vrijeme i organiziraju najviše berači malina.
Najbolje vrijeme za berbu malina je rano ujutro prije izlaska sunca, a može se brati i predvečer ako su plodovi predviđeni za prodaju kao stolno voće za sutra.
Ubrani plodovi se moraju pospremiti u hladnu prostoriju i transport je obavezan u hladnjačama, a berba malina se vrši direktno u ambalažne posudice.
Ako se berba malina vrši zbog daljnje prerade, tada se ona bere u emajlirane posude, a na samom kraju se prenosi u posebne transportne bačve.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!