Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
VINOGRADARSTVO /

Kada i kako se radi prihrana vinograda?

Tijekom lipnja i srpnja radi se prihrana vinograda putem lista hranjivim otopinama kako bi se sadržaj suhe tvari i šećera što više povećao, a što je prihrana vinograda pročitajte u nastavku

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Vinova loza je najveći dio dušika iskoristila prije cvatnje za intenzivan porast mladica, no sada nakon završetka razvoja grozda, obavezna je prihrana vinograda.

Ako imate vinograd i niste obavili osnovnu gnojidbu u jesensko-zimskom periodu, to svakako treba učiniti prije početka kretanja vegetacije. Čim vremenske prilike dozvole, radi se prihrana vinograda, primjenom nekog NPK gnojiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija. 

Berba grožđa

Redovita prihrana vinograda unosi hranjiva u tlo koje je vinova loza iznijela prinosom i stvaraju se zalihe svih onih hranjiva koji nedostaju u tlu. Prihrana vinove loze dušičnim gnojivom Ureom obavlja se rano u proljeće kod prve obrade tla.

Vinova loza zahtijeva fosfor i kalij u dovoljnim količinama u svim fazama rasta i razvoja. Osnovno pravilo prihrane vinograda je da u tlo svake godine “vraćamo” one količine hranjiva koje su “iznesene” urodima grožđa.

Redovita prihrana vinograda mineralnim gnojivima je nužna jer treba voditi računa i o sadržaju organske tvari u tlu. Zato je dobro vinograde svake treće do četvrte godine u jesen prihranjivati i pognojiti zrelim stajskim gnojivom u količini 30-40 t/ha. Tako se povoljno djeluje na stabilnost strukture tla, na rad mikroorganizama, vodo-zračne i toplinske prilike u tlu, odnosno na cjelokupnu plodnost tla.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike