Kada i kako se radi prihrana vinograda?
Vinova loza je najveći dio dušika iskoristila prije cvatnje za intenzivan porast mladica, no sada nakon završetka razvoja grozda, obavezna je prihrana vinograda.
Ako imate vinograd i niste obavili osnovnu gnojidbu u jesensko-zimskom periodu, to svakako treba učiniti prije početka kretanja vegetacije. Čim vremenske prilike dozvole, radi se prihrana vinograda, primjenom nekog NPK gnojiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija.
Redovita prihrana vinograda unosi hranjiva u tlo koje je vinova
loza iznijela prinosom i stvaraju se zalihe svih onih hranjiva
koji nedostaju u tlu.
Vinova loza zahtijeva fosfor i kalij u dovoljnim količinama u
svim fazama rasta i razvoja.
Redovita prihrana vinograda mineralnim gnojivima je nužna jer treba voditi računa i o sadržaju organske tvari u tlu. Zato je dobro vinograde svake treće do četvrte godine u jesen prihranjivati i pognojiti zrelim stajskim gnojivom u količini 30-40 t/ha. Tako se povoljno djeluje na stabilnost strukture tla, na rad mikroorganizama, vodo-zračne i toplinske prilike u tlu, odnosno na cjelokupnu plodnost tla.
403 Forbidden