Vinova loza je najveći dio dušika iskoristila prije cvatnje za intenzivan porast mladica, no sada nakon završetka razvoja grozda, obavezna je prihrana vinograda.
Ako imate vinograd i niste obavili osnovnu gnojidbu u jesensko-zimskom periodu, to svakako treba učiniti prije početka kretanja vegetacije. Čim vremenske prilike dozvole, radi se prihrana vinograda, primjenom nekog NPK gnojiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija.
Redovita prihrana vinograda unosi hranjiva u tlo koje je vinova
loza iznijela prinosom i stvaraju se zalihe svih onih hranjiva
koji nedostaju u tlu.
Prihrana vinove loze dušičnim gnojivom Ureom obavlja se rano u
proljeće kod prve obrade tla.
Vinova loza zahtijeva fosfor i kalij u dovoljnim količinama u
svim fazama rasta i razvoja.
Osnovno pravilo prihrane vinograda je da u tlo svake
godine “vraćamo” one količine hranjiva koje su “iznesene” urodima
grožđa.
Redovita prihrana vinograda mineralnim gnojivima je nužna jer treba voditi računa i o sadržaju organske tvari u tlu. Zato je dobro vinograde svake treće do četvrte godine u jesen prihranjivati i pognojiti zrelim stajskim gnojivom u količini 30-40 t/ha. Tako se povoljno djeluje na stabilnost strukture tla, na rad mikroorganizama, vodo-zračne i toplinske prilike u tlu, odnosno na cjelokupnu plodnost tla.