Jesenski vrganj - Njegovo veličanstvo vrganj
Jesenski vrganj s potpunim pravom možemo nazvati Njegovo veličanstvo vrganj, jer u carstvu gljiva on je primjerak koji zaslužuje posebnu pažnju.
Narodni nazivi za ovu gljivu su još i pravi vrganj, crnogorični vrganj, gobanj, orvanj, a latinski Boletus edulis Bull, i dolazi iz porodice vrganjevki.
Jesenski vrganj rasprostranjen je na
području gotovo cijele sjeverne polutke. Naša zemlja spada u one
čije su šume izrazito bogate vrganjima pa ih nalazimo u svim
dijelovima, od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada, od sjevera do
juga.
Klobuk jesenskog vrganja je svjetlo ili tamno smeđ, poluokruglast, a kasnije postaje otvoren vlažan i ljepljiv te naraste od 5 do 25 cm. Stručak mu je pun i debeo a naraste od 5 do 12 cm u visinu te od 2 do 6 cm u širinu.
Jesenski vrganj jestiva je gljiva koja je vrlo
cijenjena, a može se koristiti u svježem ili sušenom
obliku. Cijena vrganja iz godine u godinu sve više
raste.
Budite oprezni gdje i kako ih berete ako ne posjedujete vlastitu šumu. Hrvatske šume naplaćuju za branje vrganja. Stoga branje ostavite drugima, a vi uživajte u šetnji, učenju i promatranju ovih darova prirode.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden