Uobičajeno je mišljenje da je jesen vrijeme berbe, no ono lako može postati i vrijeme sjetve. Primjerice, posadimo li kupušnjače, crveni luk i češnjak, salate, korijander i repu krajem rujna i listopada oni će uspjeti jer podnose hladniji period godine te ćemo tijekom zimskih mjeseci moći uživati u prirodnim i organskim domaćim proizvodima.
U nastavku donosimo neke od biljaka koje možete posaditi tijekom jesenskih mjeseci:
- crveni luk, luk srebrenac i češnjak: tijekom listopada
- mrkva i mrkva: ne uspijevaju na preniskim temperaturama pa se savjetuje sijeno u staklenkama
- salate poput rukole, matovilca, endivije, puterice, potočarke: spremne su za berbu za 40-60 dana
- blitva: obratiti pažnju prije sijanja da se ne radi o ljetnoj sorti blitve
- rotkvica: kraj rujna, listopad
- kupušnjače: ne smeta im mraz ni niže temperature
Osim sadnje bilja, tijekom jesenskih mjeseci, a prije pojave prvog mraza potrebno je lončarice spremiti na toplije, ali dovoljno svijetlo mjesto. Također, jesen je idealno vrijeme za sadnju trajnica, lukovica i grmlja.
Jesen je idealno vrijeme i za berbu plodova i pripremanje zimnice od istog. Domaći ajvar, voćni kompoti, pekmezi, te ukiseljeno povrće bez dodanih konzervansa poslužit će vam kao okrjepa tijekom zimskih mjeseci.