Jela drvo je prirodno rasprostranjena u planinskim predjelima Srednje, Južne i dijela Zapadne Europa, a raste i u umjerenom području Sjeverne Amerike i Azije.
U Gorskom Kotaru, jela drvo ima iznimno povoljne uvjete te postiže visoku kvalitetu. Jela drvo može narasti do 40 metara, a u prašumama su pronađena stabla koja su dosezala čak 60 metara.
Deblo je valjkasto s promjerom većim od 1,5 metara. Krošnja jela drveta u početku je čunjasta, a kako drvo stari, tako krošnja pri vrhu postaje zaravnjena. Pupovi jela drveta su smeđi i bez smole, sa iglicama koje su duge do 3 centimentra, i široke do 2,5 milimetara.
Jela drvo ima plosnate iglice koja su tamnozelene boje sa 2 paralelne bijele pruge na naličju. Iglice su duge do 30 milimetara i na granama ostaju do 8 i više godina, a zadržavaju se i na odsječenim stablima.
Grane jela drveta ne vise, već su raspoređene u pršljenovima, pri čemu se muški cvjetovi nalaze u pazušcu najgornjih iglica, a ženski se nalaze na vrhu izbojka.
Češeri su ispravni i valjkasti, do 15 centimetara dužine, i dozrijevaju iste godine, a kada se raspadaju za sobom ostavljaju češerno vreteno.
Područja šuma koje pokriva jela drvo zauzimaju 50% crnogoričnih šuma u Hrvatskoj. Jela drvo je jako osjetljivo na zimske studeni i mraz, i zahtijeva visoku vlažnost zraka.
Dobro podnosi maglu, tuču i snijeg, a ugroženo je zbog djelovanja kiselih kiša. Jela drvo je mekano i lako za obradu te se koristi za izradu namještaja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!