Okus kave i čokolade /

Ječmeni slad - zdrava zamjena za šećer

Image
Foto: www.pixabay.com

Ječmeni slad upotrebljava se za pojačavanje okusa i boje kiselih tijesta, i u proizvodnji piva. Koja se još svojstva ječmenog slada i kako se on dobiva?

27.7.2017.
11:06
www.pixabay.com
VOYO logo

Ječmeni slad dobiva se namakanjem ječmenog zrna koje se natapa u vodi sve dok ne dođe do klijanja. Za vrijeme klijanja pod utjecajem enzima dolazi do oslađivanja škroba.

Ječmeni slad u obliku praha, ukoliko je pravilno uskladišten, može stajati mjesecima i temeljna je sirovina za pripremu piva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ječmenog slada dobiva se i sladni ekstrakt koji se koristi za dobivanje posebnih aroma u slastičaratvu i industriji napitaka.

Prženi ječmeni slad proizvodi se u bačvama za prženje od gotovog sušenog slada, a tijekom prženja razvijaju se aromatične tvari tamne boje koje prženom ječmenom sladu daju karakterističan prženi okus koji podsjeća na okus  kave ili čokolade. Ovako pržen ječmeni slad koristi se u izradi kavovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga ječmeni slad je prirodni zaslađivač i odlična je zamjena za šećer i umjetna sladila, te se zbog toga koristi u spravljanju kolača, pita i pudinga.

Ječmeni slad ima bogatu nutritivnu vrijednost jer osim šećera sadrži ugljikohidrate, bogat je mineralima, vitaminima, željezom i kalcijem i čini važan dio ishrane sportaša, trudnica i djece, a koristi se kod osoba koje pate od otežanog disanja, kroničnog bronhitisa i kašlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo