Ječmeni slad dobiva se namakanjem ječmenog zrna koje se natapa u vodi sve dok ne dođe do klijanja. Za vrijeme klijanja pod utjecajem enzima dolazi do oslađivanja škroba.
Ječmeni slad u obliku praha, ukoliko je pravilno uskladišten, može stajati mjesecima i temeljna je sirovina za pripremu piva.
Od ječmenog slada dobiva se i sladni ekstrakt koji se koristi za dobivanje posebnih aroma u slastičaratvu i industriji napitaka.
Prženi ječmeni slad proizvodi se u bačvama za prženje od gotovog sušenog slada, a tijekom prženja razvijaju se aromatične tvari tamne boje koje prženom ječmenom sladu daju karakterističan prženi okus koji podsjeća na okus kave ili čokolade. Ovako pržen ječmeni slad koristi se u izradi kavovina.
Osim toga ječmeni slad je prirodni zaslađivač i odlična je zamjena za šećer i umjetna sladila, te se zbog toga koristi u spravljanju kolača, pita i pudinga.
Ječmeni slad ima bogatu nutritivnu vrijednost jer osim šećera sadrži ugljikohidrate, bogat je mineralima, vitaminima, željezom i kalcijem i čini važan dio ishrane sportaša, trudnica i djece, a koristi se kod osoba koje pate od otežanog disanja, kroničnog bronhitisa i kašlja.