Opijajući miris jasenak biljke može je se osjetiti već izdaleka. Drugo ime za ovu biljku je - rusten. a biljka cvate od svibnja do lipnja. Jasenak (Dictamnus) biljka je iz porodice Rutaceae.
Zovu je još i Dictamni herba, korijen jasenka – Dictamni
radix.Nastanjuje sva područja južne Europe, sjeverne Afrike i
dijelom i Azije.
Tijekom ljetnih mjeseci iz njenih eteričnih ulja može se stvoriti
mirisni plin, koji je ljepljiv na dodir te ima zapaljiva
svojstva. Taj plin prekriva cijelu biljku, posebno
cvjetove.
To je vrlo opasno razdoblje jer ako se u to vrijeme biljci
približi vatra, mogla bi nastati prava mala eksplozija. Srećom to
se događa samo starijim biljkama, jer mlade biljke ne izlučuju
dovoljno hlapljivog ulja.
Zanimljivo je da se u sumrak, i bez visokih temperature, kod jasenak biljke može vidjeti mali plavičasti plamen.
Zbog svih tih pojava, mnogi misle da je upravo ona poznati
"gorući grm" iz Biblije.
Jasenak biljka je zeljasta trajnica. Raste oko 60
centimetara u visinu. Stabljika joj je gusto dlakava, a u gornjem
dijelu ima crne žlijezde.
Cvjetovi biljke jasenak rastu u piramidalnim grozdovima i jako elegantno izgledaju, a boja im varira. Pojavljuju se u različitim bojama od ljubičaste, crvene, plave, ali vrlo rijetko bijele.
Jasenak biljka je nejestiva. Listovi joj imaju vrlo gorak i neprijatan okus, a unatoč ugodnom mirisu nalik na limun, jasenak ima jako oštar okus.
(FOTO: Pixabay)
Korijen joj je snažan, valjkast, vodoravan, a iz njega svake godine izbija, jedna ili više, do 1,5 m visoka stabljika. Stabljike su vrlo dlakave i u gornjem su dijelu obrasle brojnim crnim žlijezdama. Duž stabljike smješteni su izmjenični listovi. Donji su jednostavni i skoro sjedeći, a gornji s peteljkom i neparno perasti. Listovi sadrže brojne uljne žlijezde, zbog kojih su točkasto prozirni.
Jasenak ima vrlo lijepe cvjetove koji se razvijaju na vrhu stabljike, u rahlom grozdastom cvatu. Biljka jasenak kod nas je nas rasprostranjena u krškim predjelima, gdje je ponekad nalazimo u većim količinama.
Najznačajnije su ljekovite tvari u jasenku alkaloidi, gorke
tvari, antocijani i flavonski glikozidi. Beru se samo gornji
dijelovi cvatuće biljke (cvat i gornji dio stabljike s pokojim
listom), koje se zatim povezane u snopiće suše na sjenovitu
i zračnu mjestu.
Korijen jasenka iskapa se u rano proljeće ili kasnu jesen. Dobro
očišćeni suše se u sjeni, a deblje korijenje mora se prije
sušenja uzdužno razrezati.
U službenoj medicini jasenak biljka se ne upotrebljava. Ipak moramo dodati da se u narodnoj medicini pripravci od jasenka koriste za normaliziraju mjesečnice, zaustavljaju krvarenje i pospješuju izlučivanje mokraće.
Trovanja zbog primjene jasenka u narodnoj medicini nam nisu poznata. Iako, možda ta biljka i nije posve bezopasna jer sadrži alkaloid diktamin za koji znamo da djeluje štetno na srce.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!