VRT I BILJE /

Jari ječam

Image
Foto: PIXABAY

Ječam, je jedna od najstarijih žitarica na svijetu.

22.12.2019.
0:00
PIXABAY
VOYO logo

Ječam se sijao još u kameno doba i predstavljao je glavni obrok za energiju u pripremama za naporne borbe. Naziva se još i ričet, kaša i geršl.

Ječam obiluje ugljikohidratima, lako je probavljiv zahvaljujući vlaknima. Bogat je vitaminima A, B12, D i E te mineralima poput željeza, fosfora, magnezija, cinka, fluora i joda. Potiče probavu i smanjuje kolesterol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ječam ima nekoliko sorti, najpoznatiji su jari i ozimi. 

Kod jarog ječma razlikujemo jari ječam dvoredni  gdje se ističu sorte poput Dilja, Kalnika, Trojanca, Nehaja, Papuka, Viteza. Koristi se uglavnom kao stočna hrana, a određene sorte se koriste i za proizvodnju piva. U proizvodnji piva koristi se dvoredni ječam jer ima krupnija zrna od višerednog što rezultira većom količinom kvalitetnog slada. Uspoređujući ga s ozimim ječmom, jari ječam je osjetljiviji na sušu te ima kratku vegetaciju s intenzivnim rastom. Vegetacijsko razdoblje jarog ječma traje od 55 do 130 dana, ovisno o klimatskim uvjetima, agrotehnici, vremenu sjetve, kultivaru. Oranje se obavlja 2 do 3 tjedna prije sjetve. Jari ječam se sije krajem siječnja i u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jari ječam može izdržati temperature do -8 stupnjeva Celzijusa. Može preživjeti i mraz. Treba ga gušće sijati. Klija na 1-2 stupnja Celzijusa. Razdoblje od klasanja do zriobe je od 22 do 50 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo