Biljke za preradu / Japanski hmelj - hmelj koji daje posebnu aromu

Image
Foto: www.pixabay.com

Japanski hmelj (lat. Humulus scandens), jednogodišnja je raslinja penjačica, iz porodice konopljarki, a više o tome kakav je japanski hmelj pročitajte u nastavku

23.10.2019.
10:22
www.pixabay.com
VOYO logo

Japanski hmelj, kao što mu i sam naziv govori je porijeklom iz Japana, Kine, Tajvana, a domovina mu je i Ruski daleki istok.
Svakog proljeća niče ponovo, a rizom mu je otporan na hladnoću. 


Japanski hmelj udomaćen je u umjerenim područjima sjeverne hemisfere, i jedini je predstavnik roda hmelja (Humulus)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetne se šišarke kojima apanski hmelj obiluje, koriste u proizvodnji piva, kojem daju specifičnu gorčinu i aromu. U ovu se svrhu rabe samo šišarke kultiviranih sorti biljke.

Mladi izdanci divlje biljke su jestivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivo dobiveno od ove vrste hmelja je gorko, suho, limunkasto pivo s karakterističnom notom koju daje japanski hmelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo