Među tradicionalnu istarsku kulturu ubrajamo i lijesku. U Istri su poznate dvije vrste lješnjaka: istarski duguljasti i istarski okrugli lješnjak.
Istarski duguljasti lješnjak je ovalno duguljastog oblika, krupan a na vrhu ploda malo spljošten. Prosječno teži oko 3 do 3,5 grama. Izuzetno je rodna sorta, a zbog tvrđe ljuske manje strada od nametnika nego ostale vrste.
Istarski okrugli lješnjak je krupnog ploda okruglastog oblika, također na vrhu malo spljošten. Prosječno teži oko 3 grama. Osrednje je rodnosti, otporna je na većinu bolesti.
Cvatnja lijeske započinje u zimu, a plodovi dozrijevaju u kolovozu. Zreli su kada promjene boju i lako ispadaju iz zaštitnog omotača u kojem rastu. Ljuska zrelog ploda je smeđe boje. Prerano ubrani plodovi lješnjaka nisu toliko kvalitetni ni ukusni.
Lješnjak je bogat vitaminima B i E, folnom kiselinom, te mineralima poput bakra, magnezija, fosfora, mangana i željeza. Također, sadrži i puno vlakana i omega 3 masne kiseline.
Dobrobiti lješnjaka su velike. Osim što ovu visokokvalitetnu namirnicu možemo koristiti prilikom pripreme jela, često se koristi u kozmetici. Ulje lješnjaka idealno hrani kožu, sprječava nastanak bora, koristi se u njezi tijela i kao ulje za masažu tijela te kao maska za kosu.