VRT I BILJE /

Istarski lješnjak

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Lješnjak je plod lijeske. Izrazito je nutritivno bogat.

26.11.2019.
0:00
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Među tradicionalnu istarsku kulturu ubrajamo i lijesku. U Istri su poznate dvije vrste lješnjaka: istarski duguljasti i istarski okrugli lješnjak.

Istarski  duguljasti lješnjak je ovalno duguljastog oblika, krupan a na vrhu ploda malo spljošten. Prosječno teži oko 3 do 3,5 grama. Izuzetno je rodna sorta, a zbog tvrđe ljuske manje strada od nametnika nego ostale vrste.

Istarski okrugli lješnjak je krupnog ploda okruglastog oblika, također na vrhu malo spljošten. Prosječno teži oko 3 grama. Osrednje je rodnosti, otporna je na većinu bolesti.

Cvatnja lijeske započinje u zimu, a plodovi dozrijevaju u kolovozu. Zreli su kada promjene boju i lako ispadaju iz zaštitnog omotača u kojem rastu. Ljuska zrelog ploda je smeđe boje. Prerano ubrani plodovi lješnjaka nisu toliko kvalitetni ni ukusni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lješnjak je bogat vitaminima B i E, folnom kiselinom, te mineralima poput bakra, magnezija, fosfora, mangana i željeza. Također, sadrži i puno vlakana i omega 3 masne kiseline.

Dobrobiti lješnjaka su velike. Osim što ovu visokokvalitetnu namirnicu možemo koristiti prilikom pripreme jela, često se koristi u kozmetici. Ulje lješnjaka idealno hrani kožu, sprječava nastanak bora, koristi se u njezi tijela i kao ulje za masažu tijela te kao maska za kosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo