vrste gljiva / Hajdinski vrganj: gljiva karakteristične izvrsne kakvoće

Image
Foto: Pixabay

Hajdinski vrganj lako je zamijeniti s drugim vrstama vrganja, no ne i sa otrovnim vrstama gljiva. U nastavku saznajte sve o hajdinskom vrganju

26.7.2019.
8:06
Pixabay
VOYO logo

Hajdinski vrganj gljiva je koja raste ljeti i ujesen u bjelogoričnim šumama i uz rubove šuma — pokraj hrastova, pitomih kestena i bukvi. Na višim položajima (do 800 m) smješta se jedino po južnim padinama.

Hajdinski vrganj, poznat i pod nazivima crni vrganj i hajdovec, gljiva je izvrsne kakvoće zbog tvrđe konzistencije mesa. Klobuk je 5–20 cm širok, u mladosti polukuglast, zatim raširen, tamnosmeđ, gotovo crn, debelomesnat. Prema središtu je tamniji. Kožica je klobuka suha i baršunasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjevčice su slobodne, bijele ili blijedo žute, pod starost žutomaslinaste. Lako se odvajaju od klobuka. Stručak je robustan, gotovo uvijek bačvasta oblika. Visok je 5–15 cm, širok 3-6 cm. U mladosti je prema dnu znatno odebljan, poslije cilindričan. Pokriven je finom blijedom mrežicom. Otrusina je maslinastosmeđa.

Spore su vretenaste, maslinastosmeđe, veličine 11–15 x 4–5 µm. Meso s kalijevom lužinom (KOH) lagano hrđasto posmeđi, a kožica klobuka postane zagasito kestenjasta s ljubičastom primjesom. Na željezov sulfat (FeSO4) meso malo pozeleni, a na amonijev hidroksid (NH4OH) ne reagira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdinski vrganj moguće je zamijeniti s odličnim borovim vrganjem koji ima crvenkastoljubičast klobuk i raste uglavnom u crnogoričnim šumama. Ne postoji opasnost od zamjene s otrovnim gljivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo