Grašak šećerac po mnogim je značajkama vrlo sličan običnom grašku. Ima okruglu stabljiku, zeljastu i šuplju, tako da većina sorti graška poliježe. Kod šećerca nema pergamentnog sloja pa su mahune najčešće naborane i u prehrani se koriste cijele, zajedno sa sjemenom.
Prema visini i načinu rasta stabljike, šećerci mogu biti visoki i niski. Najčešće se uzgajaju visoki (indeterminantni), uz obaveznu potporu. To je kultura prohladne klime.
Najniža temperatura za klijanje je oko 2 °C, dok je najviša oko 25 °C. Podnosi temperature i ispod O °C (oko -8 °C). Visoke temperature (veće od 25 °C) doprinose ubrzanom zrenju, čime se skraćuje tehnološka zrelost.
Grašak šećerac ne smije se uzgajati na zasjenjenim mjestima. U sjeni koja se najčešće javlja uslijed preguste sjetve (više od 150 biljaka/m2) dolazi do polijeganja i smanjenja prinosa. Grašak nije toliko osjetljiv na nedostatak vode, koliko na neredovnu opskrbljenost vodom. Posebno je zahtjevan za višom vlažnošću zraka (oko 80%).
Sjetva graška šećerca obavlja se što ranije u proljeće, a optimalni agrotehnički rok je između 5. i 20. ožujka. U vrtovima, cjelokupna površina može se posijati istog dana ili ukoliko je riječ o većoj površini, jedan dio se sije u početku ovog razdoblja, a drugi nakon 7-10 dana. Time se omogućuje duže razdoblje berbe, pri čemu je potrebno manje radnika.
Grašak šećerac bere se kada se formiraju krupne mahune, u kojima je zrno jedva vidljivo. Kod različitih sorti ovo razdoblje je između 45 i 80 dana. U toj fazi, već nakon kuhanja u vreloj vodi samo dvije minute, mogu se koristiti u prehrani. Ukoliko berba zakasni, najveći broj sorti graška šećeraca može se brati i koristi u ishrani kao običan grašak, ali se tada gubi sladak ukus.
Najbolje se čuva uz oblaganje nekom od perforiranih folija (PE, EVA-folija ili strech folija) u suprotnom mahune postaju grube, krute i ljepljive. Pakiranje u ledu ili pokrivanje ledom kod graška šećerca također daje dobre rezultate. Određene povoljnosti pri čuvanju graška šećerca se zapažaju čuvanjem u kontroliranoj atmosferi, pri sadržaju od 2-3% O2 i 2-3% CO2. Ozljede izmrzavanjem započinju pri temperaturama nižim od 0,6 °C.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!