Grah trešnjevac najpoznatiji je predstavnik mahunarki, a one se zbog visokog sadržaja ugljikohidrata i bjelančevina svrstavaju u skupinu povrća s najhranjivijim tvarima, a neke vrse imaju i ljekovita svojstva.
Grah trešnjevac je ljekovita namirnica za koju se smatra da štiti od mnogih bolesti, kao što su rak - naročito rak dojke, pomaže u jačanju imuniteta, uspostavlja ravnotežu hormona kod žena koje su u menopauzi, snižava kolesterol, poboljšava probavu te regulira krvni tlak. On je bogat nukleinskim kiselinama i upravo tog a čini učinkovitim sredstvom za pomlađivanje, potiče sve procese obnavljanja i razmnožavanja stanica u tijelu.
Sadnja graha
Kad se sadi grah trešnjevac, prvo trebate voditi računa o kvalitetnoj priprema tla za sadnju, a ona počinje skidanjem predusjeva. Za ovaj grah su najbolja tla koja imaju slabo kiselu do neutralnu pH reakciju te su bogata organskim tvarima, tlo trebate dobro pognojiti. Kao idealne pretkulture ističu se žitarice, krumpir i rajčica. Vodite računa o tome da je grah osjetljiv na niske temperature pa ga trebate saditi tek onda kad mraz prođe. Optimalno vrijeme za sadnju je krajem svibnja.
Morate voditi raluna o dubini sjetve i broju zasijanih zrna. Grah trešnjevac se sadi tako da je razmak između sjemenki 3 do 5 cm, a dubina je otprilike 3 cm. Trebali biste ga poduprijeti mrežom ili granama. Također, prevelika količina sjemena dovodi do većih troškova. Idealna temperatura za sadnju graha trešnjevca je oko 10°C stupnjeva. Nakon što grah posadite, dalje se trebate brinuti o navodnjavanju, naročito kad se pojave prvi cvjetovi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!