Goji drvo (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je zapravo drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (krumpirovka ili pomoćnica).
Goji drvo raste kao grmoliko drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mjera njege svakog proljeća je rezidba kojom se oblikuje krošnja.
Goji bobice su zaista superhrana zbog bogatstva hranjivih tvari i njihove ljekovitosti, no znate li kako se goji bobice uzgajaju i kako ih koristiti, te kako uzgojiti goji drvo?
Goji bobice su plod drvenaste biljke goji drvo, a goji drvo daje plod bobičasto čokoladnog okusa, koji se zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatra super voćem.
Tradicionalno goji drvo potječe iz Kine, a u liječenju su se koristili u tibetanskoj, indijskoj i kineskoj medicini. Suvremena istraživanja su potvrdila njihovu ljekovitost i smatra se da su goji bobice voće s najviše antioksidativnih svojstava, te su izvor željeza i karotenoida.
Goji drvo ima plod u obliku crvenkaste jajaste
bobice koja je duga oko dva centimetra i sadrži 20-40
sitnih sjemenki.
te se bobice mogu konzumirati sirove ili sušene i tada okusom
podsjećaju na grožđice.
Idealna mjesta za posaditi goji drvo su osunčani tereni s
dovoljno pristupa sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana.
Goji bobice najčešće se koriste u svježem stanju, no koriste se
dosta i sušene. Mogu se skladištiti do godinu dana, a pogodne su
za pripravu čajeva, likera i sokova.
Goji drvo se može saditi tijekom cijele godine,
od travnja do kasne jeseni.
Prvi prinos goji bobica uzgajivači mogu očekivati u drugoj ili
trećoj godini.
Berba goji bobica obavlja se prije mraza, zbog osjetljivosti ploda, a berba se najčešće obavlja ručno. Prvi rod goji drvo donose krajem ljeta.