Endivija uzgoj - endivija je zeljasta biljka koja nam dolazi iz porodice glavočika. Stabljika ove biljke je šuplja i u početku vrlo kratka, ali kasnije postaje razgranata u gornjem dijelu te može narasti do 100 cm u visinu. Listovi endivije rastu u obliku rozete, a kasnije su na stabljici naizmjenice raspoređeni.
Sadnja i uzgoj endivije
Sjetva na zatvorenom odvija se u veljači i ožujku, a sjeme klija tri do sedam dana. Endivija se presađuje u ožujku i travnju, nakon što stvori četiri do šest listića. Odlučite li se za jesenski uzgoj endivije, onda ju trebate sijati u lipnju i srpnju, a presaditi u srpnju i kolovozu. Prilikom sjetve, razmak između endivija treba biti 30x30 cm. Imajte na umu da, što su biljke bliže jedna drugoj, to će prije izblijediti njihova unutrašnjost.
Tlo za sjetvu pripremate okopavanjem i gnojidbom. Tlo se treba pognojiti kompostnom zemljom i razgrađenim stajskim gnojivom. Ako nije riječ o lošoj kvaliteti tla, daljnja gnojidba neće biti potrebna. Endivija se može sijati poslije špinata, graška i mrkve, a dobri susjedi endiviji su komorač, poriluk i kupus.
Temperaturni uvjeti
Endivija jako voli sunčane i tople pozicije te je osjetljiva na mraz. Smetaju joj temperature niže od 6°C, a optimalna temperatura za rast i razvoj seže od 6 do 18°C. Želite li kvalitetno uzgojiti endiviju, imajte na umu da ona preferira dobro drenirana i lagana tla, ali podnijet će i ostale tipove tla. Endiviju je potrebno redovito zalijevati i ako joj ne pružite dovoljno vlage, postat će gorka.
Endivija se bere sredinom jeseni, najčešće u listopadu i studenom. Želite li biljke trajnije sačuvati, potrebno ih je staviti podrum na hladno mjesto ili se mogu ukopati u pijesak.