Pšenica je najpoznatija vrsta žitarice koja potječe sa Bliskog Istoka, a danas se uzgaja diljem svijeta. Sastavni je dio gotovo svake prerađene hrane, a može se pripremati na mnogo različitih načina. Postoje različite vrste pšenice, a jedna od njih jest i takozvana durum pšenica.
Karakteristike durum pšenice
Durum pšenica (lat. Triticum durum) zapravo je tvrda pšenica, a još se odlikuje posebnom veličinom te bogatim sadržajem bjelančevina. Ova vrsta pšenice sadrži čak 50 posto više bjelančevina od obične pšenice.
Dobiva se od sitnog zrna durum pšenice koja se tijekom zagrijavanja otvaraju, odnosno pucaju. Razlog tome jest velika količina vlage koju sadrže zrna ove vrste tvrde pšenice.
Dobrobiti durum pšenice
Durum pšenica bogata je koji su izrazito važni za zdravlje našeg organizma. S obzirom na to što durum pšenica ne sadrži velike količine glutena, nije najbolja za proizvodnju kruha i ostalih pekarskih proizvoda. Zahvaljujući nešto tvrđoj strukturi, uglavnom se koristi pri izradi tjestenine, griza i sličnih namirnica.
Gdje kupiti?
Ova vrsta pšenice vrlo je tražena na tržištu. Kod nas se može nabaviti u biotrgovinama specijaliziranim za prodaju zdravih namirnica ili u pojedinim supermarketima. Iako cijene durum pšenice i nisu najniže, zahvaljujući ljekovitim svojstvima kojima raspolaže itekako je se isplati nabaviti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!