savjeti stručnjaka / Dr.sc. Martina Linarić: 'Prvi znak da je vrijeme za mršavljenje otkriva nam naša odjeća'

Image
Foto: RTL

Kada preskočimo 'prvo upozorenje' i nastavimo jesti, jer ipak nam je želudac već malo većeg volumena, tada prelazimo u drugu fazu debljanja

18.10.2019.
8:00
RTL
VOYO logo

Razgovarali smo s nutricionistkinjom Martinom Linarićiz emisije "Život na vagi" o problemu koji postaje sve veći u Hrvatskoj - pretilost. Najbolje je reagirati na prve znakove viška kilograma, a naša stručnjakinja objasnila je koji su i kako reagirati. 

Svi ponekad osjećamo da je vrijeme da izgubimo koji kilogram viška i promijenimo prehranu. Kada je vrijeme da krenemo s tim procesom? Koji su prvi znaci za 'uzbunu'?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Martina Linarić: Sami najbolje znamo kada je vrijeme da ''reduciramo porcije'' svojih obroka. Prvi znak je kad nas odjeća počne neugodno stiskati i kad nam se čini da se ''stisnula u pranju". Nažalost nije krivo pranje već mi jer smo pretjerali s količinom hrane na tanjuru. Možda ćemo prije primijetiti na odjeći nego što bismo primijetili u odrazu u ogledalu, koji vješto znamo i izbjegavati ili se gledamo samo prilikom jutarnje higijene te niti ne vidimo kompletan odraz našeg tijela u ogledalu. I tada naravno nije rješenje kupiti novi komad odjeće, većeg broja, već odmah reagirati i pripaziti što jedemo, jer tada se radi tek o 2-3 kilograma viška.

Kada preskočimo to ''prvo upozorenje'' našeg organizma i nastavimo jesti, jer ipak nam je želudac već malo većeg volumena, tada prelazimo u drugu fazu debljanja, kad nam se ozbiljnije počne povećavati obujam tijela. Počnemo dobivati one neugodne ''šlaufe'' u području struka, bedra nam se počnu dodirivati i već nam se odraz u ogledalu nikako ne sviđa. Slijedeća faza je kada dobijemo dodatnih 20-tak i više kilograma pa se počnu javljati i određeni zdravstveni problemi na koji nas liječnik upozori iz primjerice loše krve slike ili nam već uvede određenu farmakoterapiju, a u većini slučajeva je samo potrebno da se utvrdi uzrok zdravstvenog problema, jer kod većine se radi o povećanom broju kilograma, kojeg se disciplinom za stolom i laganijom fizičkom aktivnošću itekako može eliminirati. Nažalost kod nas je još uvijek preventivna medicina zapostavljena i nerijetko neuvažavana grana medicine, a daleko najvažnija kada govorimo o zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com

(Foto: www.pixabay.com)

Koliko je važna pomoć obiteljskog liječnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Martina Linarić: Pomoć obiteljskog liječnika možemo zatražiti odmah čim primijetimo prve promjene u svom izgledu, koji bi nas trebao uputiti kvalificiranom nutricionistu koji će nam provjeriti indeks tjelesne mase (ITM = tjelesna težina (u kilogramima) / visina 2 (u metrima)) koji ukoliko nije u preporučenom intervalu (18,5 – 24,9 kg/m2), još dodatno može provjeriti obujam našega struka koji bi kod muškaraca trebao biti ispod 94 cm, a kod žena ispod 80 cm. Obujam struka mjeri se između najnižeg rebra i kosti boka u opuštenom položaju, odnosno bez da smo pritom udahnuli.

Koje posljedica ostavlja višak kilograma na naše tijelo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Martina Linarić: Već  sa 5 kilograma viška se osjećamo neugodno u svom tijelu, a 10 kg viška zasigurno osjetimo posljedice te dodatne težine, teže se krećemo, uspušemo se i prilikom najmanjeg pokreta, primjerice hodanjem uza stepenice, češće imamo bolove u leđima i slično, što je već znak za ozbiljniju uzbunu i hitnu reakciju ako ne želimo doći u onu treću fazu debljanja koja će možda ostaviti i posljedice na naše zdravlje.

Treba li imati veliki plan i točan cilj za gubitak kilograma? Ili je bolje da krenemo s malim promjenama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Martina Linarić: Nemojmo si u startu postavljati velike planove i još veće ciljeve, zato je vrlo važno posavjetovati se sa iskusnim nutricionistom, koji će nas kroz razgovor uputiti na poduzimanje malih promjena, koje ne zahtijevaju od nas preveliko odricanje i koje se uklapaju u naš životni ritam i navike.

Uvijek je bolji odabir, kako ja volim nerijetko istaknuti ''malim koracima naprijed''. Iznimno je važno osobu s povećanim brojem kilograma upoznati s mogućim posljedicama i opasnostima po zdravlje i kako ih odmah prevenirati minimalnim promjenama u dnevnoj rutini. Također je iznimno važno steći povjerenje takve osobe i osigurati adekvatan oslonac jer uvijek je puno pitanja i nepoznanica kada se kreće i s minimalnom promjenom životnih navika, posebice promjenom prehrane jer smo svi osjetljivi na hranu, posebice kada je naša tjelesna težina povezana s emocionalnim poteškoćama koje su nerijetko uzrokom njenog nekontroliranog povećanja. Zato ja u svojoj praksi uvijek primjenjujem holistički pristup, odnosno promatram osobu u cijelosti s psihofizičkog stajališta i tada uvidim stvaran problem i to počinje djelovanje i planiranjem promjena koje je potrebno postupno uvoditi kako bi ostvarili onaj veliki cilj koji nam je zasigurno odmah u glavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tako da svatko od nas zasigurno ima zacrtan cilj, bio on velik ili mali, ali nema alat i točan put kako do njega doći, zato je iznimno važno odabrati dobar put ka ostvarenju cilja, koji nerijetko može biti i duži nego smo mislili, ali uvijek gledamo da bude bezbolniji jer na tom putu promjena moramo osvijestiti sebe i svoje stvarne potrebe i poteškoće koje su nas omele i dovele do problema viška kilograma. Na tom putu je važno ne dovesti vlastito zdravlje u opasnost, jer ono nema cijenu, pa koliko god taj put trajao, što uvijek naglašavam svojim klijentima. Jer nije jedini cilj doći do zacrtanog cilja u glavi već je cilj doći do cilja, ali sačuvati sebe i svoje zdravlje, odnosno u svemu postići balans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta sezona showa 'Život na vagi' stiže na RTL  u subotu 19. listopada u 20.00 sati te će se prikazivati od ponedjeljka do petka u 20.00 sati!​

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo