Suhe smokve jedne su od najzdravijih namirnica, a možete ih vrlo jednostavno napraviti i kod kuće. Ako vas zanima kako sušiti smokve, donosimo vam savjete koji će vam u tome pomoći.
S obzirom na to da su smokve dosta osjetljivo voće, imaju vrlo kratku sezonu uzgoja. Najukusnije su upravo svježe, kada su ujedno i najzdravije. Sadrže proteine, kalcij, željezo, magnezij, kalij, fosfor, folnu kiselinu te vitamin C i K. Dobra je vijest što u smokvama možete uživati tijekom cijele godine - jedini je uvjet da ih dobro osušite. Suhe smokve nešto su čvršće od svježih smokava te sadrže više šećera, ali su jednako zdrave i hranjive. Možete ih jesti kao zdravi međuobrok, ali ih dodavati u glavna jela i deserte.
Sam postupak sušenjasmokava nije kompliciran, ali je ipak potrebno poštivati određena pravila. Smokve namijenjene sušenju beremo kada su najzrelije, uglavnom zbog toga što su baš tada najbogatije šećerom. Berba se u pravilu obavlja svaka tri do četiri dana, a plodovi se beru zajedno s drškom.
Nakon berbe, smokve se stavljaju na posebne prostirke, košare ili pamučne plahte na kojima će se sušiti. Važno je da budu postavljene vratom prema gore, kako ne bi došlo do cijeđenja "šećerne tekućine". Smokve se suše isključivo na suncu, gdje postepeno gube vodu, ali i povećavaju koncentraciju šećera.
Postupak sušenja smokava uglavnom traje do tjedan dana, ali je važno pripaziti da ih ne presušite kako ne bi postale pretvrde i izgubile prirodnu aromu. Iste te smokve trebali biste zatim potopiti u vruću ili slanu vodu, nakon čega se spremaju u papirnate ili platnene vreće.
Osušene smokve potrebno je čuvati u suhim i prozračnim prostorijama na prosječnoj temperaturi od deset stupnjeva Celzijusa.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!