Divlja naranča spominje se u starim zapisima od
prije 2000 godina pronađenima u Kini, po kojima se još onda
koristila kao začin i lijek za dezinfekciju upaljenih i gnojnih
rana. Arapski trgovci su divlju naranču kao začin donijeli u
Siriju, a odakle se raširila po Arabiji i sjevernoj Africi,
odakle je donesena i u Europu.
Danas se divlja naranča uzgaja kao kultivar i
možemo je naći na cijelom Mediteranu. Njezino stablo može narasti
do 10 metara u visinu.
Mnogostruka je ljekovitost divlje naranče, a koncentracija
antioksidansa je među najvećima u biljnom svijetu. Ono što je
zanimljivo je da divlja naranča ima više vitamina C od limuna.
Tako i kora divlje naranče sadrži mnogo više eteričnog ulja i
gorkih tvari nego kora slatke naranče, pa je stoga i nazivaju
gorka naranča.
Divlja naranča koristi se za liječenje
glavobolje, a dobra je i kod poremećaja srčanog ritma.
Do sada nisu zabilježene štetne nuspojave, no trudnicama se
savjetuje oprez kod korištenja.
Plodovi su slični slatkoj naranči, ali su znatno manji. Divlja
naranča je mnogo bolja za konzumaciju od obične slatke naranče
jer slatka naranča sadrži velike količine šećera, posebno njezin
sok.
Listovi divlje naranče potiču probavu, a njezini cvjetovi za smirenje probavnih smetnji. Ima antibakterijska te protugljivična i protuupalna svojstva, a dobar je diuretik. Čisti krv, a neka istraživanja potvrđuju da rastvara kamen u bubregu. Također se smatra da divlja naranča uništava tumore.
Ako je divlja naranča iz organskog uzgoja, njezinu koru je dobro osušiti te je koristiti u pripremi sokova, sirupa, voćnih salata i kolača. Uvijek je bolje kupiti prirodnu naranču i cijelu je iskoristite nego da kupiti naranče čiju koru morate baciti. Zapamtite, mnoge ljekovite tvari zbog kojih je divlja naranča poznata nalaze se upravo u njenoj kori.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!