Dalmatinski crni bor je crnogorično stablo koje može narasti do 40 metara visine. Krošnja u kasnijoj dobi postaje široka sa vodoravnim vrhom, a kora je u starosti raspucana u nepravilne ljuske i luči obilje smole.
Dalmatinski crni bor je u Hrvatskoj endemična i autohtona vrsta koja se može naći na Braču, Korčuli i Hvaru. Dalmatinski crni bor je ugrožena i strogo zaštićena vrsta bora u Hrvatskoj.
Iglice dalmatinskog crnog bora su duge 4-7 centimetara, a češeri dalmatinskog crnog bora su tamnosmeđe boje i dugi su 3,5-4,5 centimetara.
Mlade iglice dalmatinskog crnog bora koriste se za čaj jer su bogate vitaminom C. Čaj se priprema tako da se iglice uberu, narežu i preliju kipućom vodom. Kao i kod ostalih borova, sjemenke dalmatinskog crnog bora su jestive, isto kao i prokuhani pupovi i unutrašnji dio kore.
Drvo dalmatinskog crnog bora je smolasto i teško se obrađuje, a zarezivanjem kore se dobiva terpentin, od kojeg se pomoću destilacije dobiva terpentinsko ulje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!