Cikla je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Ovo povrće često se skladišti za zimu, a mi vam donosimo savjete za pravilno čuvanje cikle.
Cikla pipada skupini korjenastog povrća koja je vrlo otporna na vanjske temperature. To znači da ju nije potrebno ni brati ni skladištiti do kasnih zimskih mjeseci. Što se tiče čuvanja cikle, možemo ga skladištiti na nekoliko različitih načina.
Prvo i najvažnije je znati da se može skladištiti samo zdravo, čisto i neoštećeno korijenje cikle. Sve ostalo potrebno je baciti kako ne bi došlo do propadanja i truljenja. Ono oštećeno ne morate baciti već ga što prije potrošite u kuhinji. Možete ga i zalediti, kiseliti, konzervirati ili osušiti.
Najzdravije i najbolje dijelove cikle spremite u podrum, a bilo bi najbolje da u podrumu bude provedena dobra ventilacija. Za skladištenje korjenastog povrća možete iskoristiti lonac ili plastičnu posudu, koje ste prethodno dobro očistili. Najbolja temperatura za dulje čuvanje cikle iznosi od dva do pet stupnjeva Celzijusa.
Za nešto veću količinu korjenastoga povrća najbolje je istu čuvati u dubokoj jami, najbolje u vlastitom vrtu. Važno je da jama bude duboka 40-ak centimetara, obložena žičanom mrežom te prekrivena folijom. Takva jama može vam poslužiti i za čuvanje ostalih vrsta povrća kao što su mrkva, peršin, celer i slično.