Kurkuma je začin koji se, zahvaljujući bogatim nutritivnim svojstvima, često može korisiti kao lijek. Uglavnom ga upotrebljavamo u raznim jelima kao ukusan i nadasve začin, ali i u kozmetičkim proizvodima.
Porijeklo i upotreba kurkume
Kurkuma je zapravo tradicionalan turski začin koji se dobiva mljevenjem kuhanog te posušenog korijena. Korijen kurkume vrlo je sličan korijenu đumbira, još jednoj namirnici poznatoj po zdravim nutritivnim vrijednostima. Svoje porijeklo kurkuma vuče iz Azije, dok je u Europu došla tek kasnije, tek u 20. stoljeću.
Kurkuma je prvenstveno karakteristična po intenzivnoj narančasto-žutoj boji koja svakom jelu daje poseban izgled, ali i specifičnu aromu. Također je jedan od glavnih sastojaka začina curryja, a upravo zbog te specifične boje curry ima tako lijepu žutu boju.
Kurkuma kao prirodni lijek
Od vitamina kurkuma je bogata vitaminom B, vitaminom C i vitaminom E. Od minerala sadrži velike količine kalcija, cinka, željeza, magnezija, mangana, bakra, selena i fosfora.
No, važno je spomenuti da se kurkuma još od davnih dana koristi kao lijek za razne zdravstvene probleme. Pomaže kod upalnih bolesti kostiju, mišića i zglobova, zatim kod Alzheimerove bolesti, snižavanja krvnog tlaka i kolesterola, za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, stimuliranja rada organizma te različitih problema s kožnim bolestima.