Prirodno stanište crnog ribiza je na području istočne i središnje Europe, te zapadne i sjeverne Azije. Ribiz (Ribes L.) je rod listopadnih grmova iz porodice ogrozdovka (Grossulariaceae).
Crni ribiz za uzgoj ima posebne zahtjeve za oborinama i visokom relativnom vlažnošću zraka, stoga su za crni ribiz tj. za njegov uzgoj, pogodne veće nadmorske visine (700 – 1 200 m). Nasadi za uzgoj crnog ribiza daju rod oko 15 god. Ovi plodovi su vrlo bogati vitaminima, šećerom i organskim kiselinama. Imaju najveći sadržaj vitamina C od svih drugih voćnih vrsta.
U rano proljeće izaberite mjesto za novi grm, očistite ga i razrahlite zemlju te posadite dvije 25-30 cm dugačke reznice ili dijelove prošlogodišnjih grana. Reznice u zemlju na razmacima od oko 10 cm stavite pod kutem i neka se vidi samo jedan pup.
Crni ribiz je pri uzgoju otporan na niske temperature i mraz. Vegetacija počinje već na 5 °C, a cvjeta na 12 °C. Odgovaraju mu područja s najmanje 800 mm oborina godišnje te nešto kiselija tla s pH 5 – 6. Sorte crnog ribiza za uzgoj uglavnom su samooplodne, no ipak, oprašivanje je sigurnije kada je u nasadu zastupljeno više sorti.
Sadnja reznica izravno na mjesto budućeg rasta potaknut će biljke na stvaranje dubokog korijenja.
Evo koji su trikovi za uspješan uzgoj crnog ribiza
Pazite na ptice, one mogu vrlo brzo poharati plodove ili skinuti pupove s grana, ostavljajući za sobom golo i neplodno drvo.
Najjednostavniji način obnavljanja snage i živosti starog grma ribiza je u zimu orezati sve grane do razine tla. Idućeg će se proljeća iz zemlje pojaviti veliki broj izdanaka koji će se razviti tijekom ljeta. Godinu nakon toga trebali bi početi stvarati plodove.
Crni ribiz za uzgoj najviše voli šikare koje se nalaze na vlažnom i humusnom tlu. U našim krajevima ga ne nalazimo u divljem obliku.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!