Crni ribiz latinskog naziva Ribes nigrum l., na engleskom jeziku je poznat kao Blackcurrant.
Biljka je samonikla u srednjoj i istočnoj Europi, raste u vrtovima voćnjacima, u vlažnim šumama i šikarama. Kultivira se u područjima umjerene klime.
Bubrežni problemi, probavni trakt, čišćenje krvi, reumatizam, samo su neka od oboljenja koja možemo ublažiti pa čak i gotovo izliječiti uz pomoć crnog ribiza.
Crni ribiz sadrži mnogo vitamina C.
U samo jednoj jušnoj žličici bobica nalazi se oko 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Drugi važan sastojak je moćni antioksidans antocijanin, koji uz ostale flavonoide potiče cirkulaciju i održava krvožilni sustav zdravim.
Gotovo cijela biljka iskoristiva je u nekom od oblika. Crni ribiz se, osim soka, može konzumirati i kao čaj.
Prirodni sok od crnog ribiza pomaže kod detoksikacije organizma, a kada se takav sok uzima dulje vrijeme, liječi mokraćne puteve i jetru. Topao sok idealan je kod bolesti grla i usne šupljine, ako ga pomiješate sa žlicom meda dobit ćete čeličnog saveznika u borbi sa svim infekcijama dišnih organa.
Ljekovita svojstva crne bobice
Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je
protiv visoke temperature.
Crni ribiz sadrži vitamin J, tzv. plućni vitamin
koji ima jako antibakterijsko djelovanje, a učinkovit je u
liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla.
Crni ribiz koristi se i za liječenje reume i
gihta, a uzima se kao sok ili se priređuju kupke od
lista crnog ribiza.
Preventivno se uzima protiv stvaranja kamenaca. Koristi se svježi
ili konzervirani sok.
Čaj od listova crnog ribiza pomaže kod zaustavljanja proljeva, a
zbog tanina u listovima čaj djeluje protuupalno pa se koristi kod
oboljenja na koži i rana te kod upala unutarnjih organa.
Čaj od crnog ribiza možete pripremiti i sami tako da naberete dovoljno listova crnog ribiza, prelijete toplom vodom i ostavite nekoliko sati da odstoji. Zasladiti po želji ili popiti uz dodatak meda.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!