Ljekovite biljke / Mala riznica vitamina i minerala: Crni ribiz kao idealno voće

Image
Foto: Pixabay

Crni ribiz je idealno voće čijom konzumacijom možemo izliječiti čak i teške infekcije. Mala riznica vitamina i minerala donosi nam mnoge dobrobiti za zdravlje

14.6.2018.
8:13
Pixabay
VOYO logo

Crni ribiz latinskog naziva Ribes nigrum l., na engleskom jeziku je poznat kao Blackcurrant.

Biljka je samonikla u srednjoj i istočnoj Europi, raste u vrtovima voćnjacima, u vlažnim šumama i šikarama. Kultivira se u područjima umjerene klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bubrežni problemi, probavni trakt, čišćenje krvi, reumatizam, samo su neka od oboljenja koja možemo ublažiti pa čak i gotovo izliječiti uz pomoć crnog ribiza.

Crni ribiz sadrži mnogo vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo jednoj jušnoj žličici bobica nalazi se oko 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Drugi važan sastojak je moćni antioksidans antocijanin, koji uz ostale flavonoide potiče cirkulaciju i održava krvožilni sustav zdravim.

Gotovo cijela biljka iskoristiva je u nekom od oblika. Crni ribiz se, osim soka, može konzumirati i kao čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodni sok od crnog ribiza pomaže kod detoksikacije organizma, a kada se takav sok uzima dulje vrijeme, liječi mokraćne puteve i jetru. Topao sok idealan je kod bolesti grla i usne šupljine, ako ga pomiješate sa žlicom meda dobit ćete čeličnog saveznika u borbi sa svim infekcijama dišnih organa. 

Ljekovita svojstva crne bobice

Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je protiv visoke temperature.
Crni ribiz sadrži vitamin J, tzv. plućni vitamin koji ima jako antibakterijsko djelovanje, a učinkovit je u liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla.
Crni ribiz koristi se i za liječenje reume i gihta, a uzima se kao sok ili se priređuju kupke od lista crnog ribiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preventivno se uzima protiv stvaranja kamenaca. Koristi se svježi ili konzervirani sok.
Čaj od listova crnog ribiza pomaže kod zaustavljanja proljeva, a zbog tanina u listovima čaj djeluje protuupalno pa se koristi kod oboljenja na koži i rana te kod upala unutarnjih organa.

Čaj od crnog ribiza možete pripremiti i sami tako da naberete dovoljno listova crnog ribiza, prelijete toplom vodom i ostavite nekoliko sati da odstoji. Zasladiti po želji ili popiti uz dodatak meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo