Mala riznica vitamina i minerala: Crni ribiz kao idealno voće
Crni ribiz latinskog naziva Ribes nigrum l., na engleskom jeziku je poznat kao Blackcurrant.
Biljka je samonikla u srednjoj i istočnoj Europi, raste u vrtovima voćnjacima, u vlažnim šumama i šikarama. Kultivira se u područjima umjerene klime.
Bubrežni problemi, probavni trakt, čišćenje krvi, reumatizam, samo su neka od oboljenja koja možemo ublažiti pa čak i gotovo izliječiti uz pomoć crnog ribiza.
Crni ribiz sadrži mnogo vitamina C.
U samo jednoj jušnoj žličici bobica nalazi se oko 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Drugi važan sastojak je moćni antioksidans antocijanin, koji uz ostale flavonoide potiče cirkulaciju i održava krvožilni sustav zdravim.
Gotovo cijela biljka iskoristiva je u nekom od oblika. Crni ribiz se, osim soka, može konzumirati i kao čaj.
Prirodni sok od crnog ribiza pomaže kod detoksikacije organizma, a kada se takav sok uzima dulje vrijeme, liječi mokraćne puteve i jetru. Topao sok idealan je kod bolesti grla i usne šupljine, ako ga pomiješate sa žlicom meda dobit ćete čeličnog saveznika u borbi sa svim infekcijama dišnih organa.
Ljekovita svojstva crne bobice
Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je
protiv visoke temperature.
Preventivno se uzima protiv stvaranja kamenaca. Koristi se svježi
ili konzervirani sok.
Čaj od crnog ribiza možete pripremiti i sami tako da naberete dovoljno listova crnog ribiza, prelijete toplom vodom i ostavite nekoliko sati da odstoji. Zasladiti po želji ili popiti uz dodatak meda.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden