Intenzivno svjež i rafiniran miris ove ljekovite biljke koji podsjeća na limun će vas osvojiti. Citronovac biljka (Aloysia citriodora), naraste do metar i pol a u Europu je prenesena iz Čilea u 18. stoljeću.
Uspješno raste u laganoj, dobro dreniranoj zemlji na sunčanim mjestima. Uzgaja se iz sadnica ljeti.
Dugi, tanki listovi biljke citronovac rastu po tri u skupini. Otud joj i naziv po latinskom nazivu triphylla, što znači trolisna.
Biljka ima sitne bjelkaste cvjetove s po četiri latice.
Listovi citronovca se beru dva puta godišnje, a suše se u tankim rasprostrtim slojevima. Sadrži flavonoide i manje količine eteričnog ulja. Biljci taj specifičan miris daje upravo sastojak citral.
Smrvljeni listovi biljke u ruci ostavljaju izrazit miris limuna. Upotrebljava se za vrlo ukusne čajeve, ili se izvlače eterična ulja i skupljaju za proizvodnju mirisa.
Lišće je najbolje upotrijebiti dok je svježe i mlado. Koristimo ga da voćnim jelima, salatama i sl. damo svježi limunski okus i miris. Za takvu upotrebu koristimo uvijek svježe ubrano lišće. Natopite ga i dodajte raznim kremama kojima su baza jaja.
Citronovac biljka idealna je za čaj nakon jela zbog opuštajućih i digestivnih svojstava. Pomaže i kod nesanice, a trudnicama se e preporučuje. Čajevima daje odličan oštar okus.
Citronovac je biljka koja liječi i umiruje, a u obliku čaja preporučuje se osobama s bubrežnim smetnjama.
Do sada nisu primijećene nikakve kontraindikacije u korištenju i konzumaciji biljke.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!